Bisschop Frans Wiertz van Roermond treedt vervroegd terug. Op 2 december wordt hij 75 jaar, de leeftijd waarop bisschoppen doorgaans hun ontslag indienen bij de paus. Vaak wordt een bisschop dan gevraagd nog enige tijd aan te blijven totdat er een opvolger is benoemd. Dat kan soms wel enkele jaren duren.

Wiertz heeft dat moment niet afgewacht. Hij had al bekend gemaakt dat hij problemen had met zijn ogen. Zijn gezichtsvermogen is inmiddels zo achteruitgegaan dat hij niet meer kan lezen. “Normaal werk is niet meer mogelijk”, zo verklaarde hij vrijdagochtend tijdens een persconferentie. Daarom heeft hij al in mei zijn ontslag ingediend. De paus heeft dit verzoek nu ingewilligd.

Opvolging

De afscheidsviering zal op 9 december plaatsvinden. De procedure voor opvolging is al in mei in gang gezet, toen Wiertz zijn ontslag indiende.

Op 2 december zal een waarnemer het bestuur van het bisdom overnemen. Of dan al bekend is wie de nieuwe bisschop wordt, kon mgr. Wiertz tijdens de persconferentie vanmorgen niet zeggen.

Dit weekeinde wordt in alle kerken in het bisdom Roermond een brief van bisschop Wiertz voorgelezen.

(1Limburg)