Bodar: “De nuchterheid over deze paus moet terugkeren”

Er is veel commotie ontstaan over een essay van mediapriester Antoine Bodar over paus Franciscus in dagblad Trouw. Bij EO’s Dit is de Dag en op de website van het Nederlands Dagblad reageert de priester op alle ophef.

“Mij is gevraagd door Trouw om uiteen te zetten wat ik dacht na twee jaar paus Franciscus. Het eerste wat ik ermee wil bereiken is dat er een zekere nuchterheid terugkeert ten aanzien van deze paus. Het is verstandig om na twee jaar de balans op de maken. Voor iedereen. Je moet nuchter blijven denken,” zegt Bodar in het telefonische interview van vanavond.

Selectief luisteren

Bodar vindt dat mensen zeer selectief naar paus Franciscus luisteren. “Alles wat de paus zegt over zaken die betrekking hebben op geloof en zeden, hoort men niet. Het lijkt mij verstandig om naar de nuchterheid terug te keren wat deze paus wel en niet zegt. Maar ik heb het niet onder stoelen of banken gestoken, in het verleden al niet, dat ik niet erg gesteld ben op de stijl van de paus.”

De priester vindt vooral de wijze van optreden lomp aan de paus. “Hij wil het vooral hebben over de hoofdzaken, maar hij zet voortdurend mensen neer met name bisschoppen en priesters. Dat vind ik niet erg elegant. Het dieptepunt is natuurlijk die scheldkannonade van de paus zelf bij het hoogfeest van Kerstmis.”

Min of meer vindt Bodar deze paus gevaarlijk populair. “Hij praat bijvoorbeeld veel over de duivel maar dat hoort niemand. Hij is tegen alle zaken waar de kerk tegen is, bijvoorbeeld het gender en zaken als abortus. Daar hoor je helemaal nooit over. Men vindt alles prachtig. Dat irriteert mij.”

“Er zijn zulke hoge verwachtingen dat alles zal veranderen, ik denk dat dat nooit zal gebeuren, en als het dan niet gebeurt en de paus iets zou overkomen dan krijg je eindeloos gezeur erover wat er toen met Johannes XXIII ook is gebeurd.”

Reacties

De mediapriester heeft voornamelijk reacties via de e-mail gehad. Daaronder scheldkannonades, adhesiebetuigingen en vragen of zijn essay wel verstandig was. Uit het Vaticaan heeft hij niets gehoord, wel uit het bisdom Den Bosch. Maar, zegt hij: “De vrijheid van meningsuiting geldt ook voor ons.”

Nederlands Dagblad

Het ND interviewde Bodar. “Dat lezers zo emotioneel reageren, laat zien dat ik een zenuw heb geraakt”, zegt Bodar over de reacties.

Bodar in het ND: “Ik houd niet van zijn manier van optreden, dat moet ik toegeven. Hij mag meer rekening houden met het protocol. Franciscus gaat, en nu citeer ik een Vaticaanwatcher, als een olifant door de porseleinkast. Zijn eigen aktetas dragen, niet in de pauselijke vertrekken wonen – het is symboolpolitiek, maar iedereen trapt erin. Het lijkt, dat zeg ik met nadruk, dat hij zijn populariteit heerlijk vindt. Bij mij werkt dit helemaal niet. Hij wijkt van zijn teksten af en vervolgens mag zijn woordvoerder weer uitleggen wat hij bedoelt.”

La Repubblicca

Bodar, tot slot: “Ik heb het essay aan La Repubblica aangeboden, maar het is afgewezen, want de krant heeft haar eigen Vaticanisten. Twee jaar geleden is door iemand van de curie gezegd dat mijn kritische houding wel tot de paus doordringt. Dat hoop ik. Zodat hij hoort dat er andere geluiden in de kerk zijn.”

Het item bij Dit is de Dag is hieronder terug te luisteren: