Donkere Dom als protest tegen anti-islamisten

De Dom van Keulen is maandagavond enkele uren niet verlicht om te protesteren tegen anti-islamitische betogingen. Daarmee maakt de domproost een statement tegen de ‘Pegida-beweging’ die een halt wilt toeroepen tegen de opkomst van moslims en buitenlandse invloeden in Duitsland.

Met de verduistering van de wereldberoemde Dom wil het kapittel van de kerk een statement maken tegen vreemdelingenhaat, racisme en uitsluiting. “Ik heb de beslissing alleen genomen en de volle steun van de kardinaal en het kapittel gekregen.” zegt domproost Norbert Feldhoff. “De reden is heel simpel. De kathedraal is altijd in beeld bij vele demonstranten die de achtergrond van de kathedraal willen gebruiken. Ze krijgen zo aandacht in de media, want een verlichte kathedraal op de achtergrond werkt altijd goed. Daarom hebben we besloten het licht uit te doen,” aldus Feldhoff.

De geestelijke kreeg kritiek en steun. “Tientallen e-mails kreeg ik. Zeer gevarieerd. Het toont hoe gemengd de meningen over Pegida zijn. Er zijn conservatieve burgers en actieve katholieken die angst hebben dat Duitsland islamiseert. Veel mensen zijn bezorgd. Er zaten racistische opmerkingen bij, en volstrekt verdraaide verhalen.”

Feldhoff: “Er zijn diep geschokte christenen die zeggen: ‘We willen toch het goede. De kerk doet niets tegen het doden van christenen en Yezidi’s door islamisten. Toen heb je niet het licht uitgedaan.’ Veel mensen zijn bang en verward. Het toont dat de maatschappij, de politiek en de kerk veel moet praten om de mensen duidelijk te maken dat het verkeerd is om deel te nemen aan een actie waarmee je extremistische groepen steunt.”

“Onze aartsbisschop, kardinaal Woelki, maakt een heel duidelijk teken door te wijzen op de christelijke plicht om vluchtelingen te verwelkomen. Er is veel steun vanuit de gemeenschap. De mensen die het eens zijn met de actie, mailen mij niet.”

Vandaag werd in meerdere Duitse steden gedemonstreerd, zowel voor als tegen Pegida. Naast Keulen gingen mensen de straat op in onder meer Hamburg, Rostock, Münster, Kassel, Stuttgart, Würzburg en München. Ook de Brandenburger Tor, en eerder het operagebouw in Dresden, bleven in het donker.

(bron: NRC/domradio/WDR; foto: Martin Frisch/CC BY-SA 2.0)