Download het volledige eindrapport Deetman seksueel misbruik rooms-katholieke kerk

0
2471

Het eindrapport van de commissie-Deetman is per ongeluk online geplaatst door het Bisdom Den Bosch. Het eindrapport kon je downloaden via een link, dat het Bisdom Den Bosch op haar website had geplaatst naar de website WeTransfer.

UPDATE: 28 december 8.06uur
Ook Michel Hagen, pastoor te Wassenaar, IHGO en de stichting Interkerk, linkt naar de bestanden.

UPDATE: 27 december 2011 23.24uur
Nadat gisteren GeenStijl.nl en Omroep Brabant aandacht gaven aan de (illegale) downloads, zijn een aantal links verdwenen. Maar, zoals dat gaat, er zijn ook nieuwe links bijgekomen, zoals hier en hier.

UPDATE: 25 december 2011 19.00uur

Een oude internetregel is: eenmaal op internet, altijd op internet. Inmiddels is het eindrapport op meerdere plaatsen als download beschikbaar.
Op de website BishopAccountability.org kun je 2 PDFjes downloaden.
Ook op MegaUpload is een download te vinden van onbekende bron.
De link op de website WeTransfer werkt ook nog steeds (bisdom heeft dus niet het rapport verwijderd)
De auteur Roel Verschueren heeft een Dropbox aangeboden
De Raad van Kerken in Delft bood ook een link aan.

UPDATE: 21 december 2011. 11.58uur

Zowel het Bisdom Den Bosch als wij zijn benaderd door uitgeverij Balans met het verzoek bovenstaande link te verwijderen. Het bisdom verwijderde de link, maar niet de PDF-jes. Volgens de uitgeverij plegen wij inbreuk op auteursrecht. De uitgeverij was geattendeerd op de download door iemand die zich uitgaf als journalist.

De reden van het verzoek aan ons is, dat het eindrapport auteursrechtelijk is beschermd en de uitgave een commerciële activiteit van de uitgeverij is. Je kunt het eindrapport in de winkel kopen als handelseditie voor 19,95 en het volledige rapport 59,95 via uitgeverij Balans in Amsterdam.

Auteursrechtelijk doen wij niets verkeerd. Een externe link aanleggen naar een externe website is niet strafbaar. Bovendien hebben wij geen link op WeTransfer gemaakt. Ook staat het rapport niet op onze servers, noch hebben we het geupload naar WeTransfer (wat je niet hebt, kun je niet uploaden).

De uitgeverij ging ervan uit dat de PDF op onze servers stonden. Zij heeft daarvoor excuses aan Isidorusweb/Katholiek.nl aangeboden. Die excuses hebben wij aanvaard, maar wij vinden het zeer onzorgvuldig van de uitgeverij hiervan uit te gaan.

De commissie-Deetman heeft de uitgeverij benaderd om het rapport te drukken. Om uit de kosten te komen, heeft de uitgeverij besloten het rapport ook als handelseditie (een commercieel product) aan te bieden.

Wij zien graag dat het eindrapport volledig gratis beschikbaar wordt gesteld, zoals dat bijvoorbeeld in Ierland is gebeurd. Een commerciële uitgave van een dergelijke uitgave vinden wij niet gepast. Het misbruik in de rooms-katholieke kerk veroorzaakt zeer veel onrust bij slachtoffers, in de kerk en in heel Nederland. Het maatschappelijke belang van de uitgave gaat onzes inziens boven commerciële exploitatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here