Gemeente en parochie verder in gevecht na instortingsgevaar Schanskerk

0
1586

Een troosteloze kerk. Een gammele kerk én de mooiste kerktoren van Nederland. Er is deze week veel te doen om de Schanskerk in Uithoorn. De omgeving van de kerk werd twee dagen geleden afgezet en mensen geëvacueerd, omdat er serieus kans op instorten was. De parochie werd niet in de evacuatie gekend. “Een betreurenswaardige zaak met een aanpak die nog steeds veel vraagtekens oproept en waarbij op zeer cruciale momenten onvoldoende met de eigenaar van de kerk is gecommuniceerd,” laten bisdom en parochie vandaag weten.

De voormalige Sint Jan de Doperkerk in Uithoorn, plaatselijk bekend als Schanskerk, is ruim 140 jaar oud. De kerk maakt deel uit van de historische kern van Uithoorn. In 2007 werd de kerk uit de eredienst ontheven vanwege de slechte bouwkundige staat. Een restauratie zou 4,4 miljoen euro kosten. Het bisdom Haarlem-Amsterdam en de parochie hebben de gemeente laten weten dat daar geen geld voor is. De gemeente is niet bereid de miljoenen te betalen.

Uit het funderingsrapport dit jaar blijkt de slechte staat van de kerk. Daarin staat dat de torens onvoldoende stabiliteit hebben om zelfstandig behouden te blijven en dat de kans dat de torens inzakken in de loop van tijd zal toenemen.

Donderdag werden daarom omwonenden acuut geëvacueerd. Een winkelcentrum werd gesloten. De evacuatie van 71 huishoudens zou een gevolg zijn van een bespreking op 10 mei op het gemeentehuis over de technische staat van de kerk. Bij die bespreking was het parochiebestuur niet aanwezig. “Het is nog steeds volstrekt onduidelijk waarom plotseling reden was om een noodverordening uit te vaardigen en spoedmaatregelen te treffen. Het rapport van 2012 maakte geen melding van een acuut gevaar van de luidklokken en het is dan ook een raadsel waarom daaraan plotseling zoveel aandacht is besteed” schrijven bisdom en parochie in een persverklaring vandaag.

Zij betreuren de gang van zaken. “Met de omwonenden en de betrokken ondernemers betreuren zij het in hoge mate dat door de onaangekondigde actie van het gemeentebestuur van Uithoorn veel onrust en ongemak is veroorzaakt. Het parochiebestuur was tevoren niet op de hoogte gesteld en heeft de besluiten en handelwijze van het gemeentebestuur via o.a. de landelijke media moeten vernemen.” Het parochie wist niets van de afzetting en werd niet door de gemeente vooraf op de hoogte gebracht.
In 2008 heeft het parochiebestuur een vergunning gevraagd om de torenkruizen te verwijderen. “Het gemeentebestuur was niet genegen aan deze werkzaamheden medewerking te verlenen, omdat sprake is van een monument en enige noodzaak tot handelen niet werd onderkend.” aldus de persverklaring. Gisteren zijn alsnog de kruizen verwijderd.

Schadeclaim
De gemoederen lopen inmiddels hoog op. De economische schade is aanzienlijk. “Dat wordt een strijd van verzekeringsmaatschappijen. Ik zie al aankomen dat we met advocaten en rechters aan de gang gaan”, zegt Hans van Bemmelen (foto), voorzitter van het parochiebestuur Emmaus .

De winkeliers van winkelcentrum Amstelplein bereiden een schadeclaim voor die in de honderdduizenden euro’s loopt. Alleen Albert Heijn zegt door de sluiting van anderhalve dag een schadepost van tussen de 150.000 en 200.000 euro te hebben. De winkeliers weten nog niet wie er voor de schade moet opdraaien.
Zowel het kerkbestuur als de gemeente ontkennen verantwoordelijk te zijn. Het bisdom en de parochie vinden dat de gemeente moet betalen. En de gemeente wijst naar de kerk. De erfgoedbeschermingsclub Heemschut denkt daar ook zo over. “Bisschop Punt laat de Schanskerk in Uithoorn willens en wetens in elkaar storten. Ik adviseer de gemeente, burgers en middenstand de bisschop aan te spreken voor de door hen geleden schade” zo reageert Frank IJsselmuiden, voorzitter van de Noord-Hollandse afdeling van erfgoedbeschermingsclub Heemschut.

Eenzelfde geluid wordt de gemeente verweten. Het Nederlands Dagblad meldde eerder dat inwoners denken dat de gemeente het instortingsgevaar aangrijpt om de kerk te slopen, zodat op de A-locatie woningen kunnen worden gebouwd. De gemeente ontkent dat.

Parochianen van de Schanskerk zijn woedend. Zij hebben de afgelopen jaren anderhalf miljoen euro ingezameld om de torens te restaureren. Dat geld is na de fusie met een andere parochie nooit besteed aan die restauratie. Dat zegt mevrouw Van Egmond van het voormalig actiecomité tegenover de regionale zender RTV Noord-Holland. Het is niet bekend waar het ingezamelde geld is gebleven, volgens Van Egmond. “Er was toen geld genoeg. Als er toen gerestaureerd was, was deze paniek nooit nodig geweest. Ik vind de commotie vreselijk. Het is het mooiste stukje Uithoorn. Dat moet blijven. De fusie had beter geregeld moeten worden.”

Mooiste kerktoren
Ondertussen gaat de Schanskerk als een speer in de ‘mooiste-kerktoren’-verkiezing van de RKK. Een anonieme fan nomineerde de kerk, ongetwijfeld ingegeven door de oplopende fricties. Eindredacteur Bart Geeraedts van de verkiezing vertelt: ,,We weten niet wat ons overkomt. Hij gaat als een speer. Presentator Hans van Willigenburg zal wel peentjes zweten, want in oktober zal hij eenmalig zijn programma live uitzenden vanaf de winnende toren” aldus de RKK.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here