Terwijl de roep klinkt om ferm optreden tegen Poetin en tegen IS en — in ieder geval in Nederland — het defensiebudget weer omhoog gaat, klinkt in Tertio van deze week een tegengeluid. David Criekemans, hoogleraar Internationale betrekkingen aan de Universiteit van Antwerpen en het University College Roosevelt in Middelburg, pleit voor pacifisme. Hij doet dat vanuit het concept van de ‘geopolitiek’. Dat is niet zomaar wereldpolitiek: in plaats van alleen het handelen van politici en militairen betrekt hij ook geografische en culturele factoren in zijn beschouwingen.
Zo verbaast het hem niet dat het regime van Assad in Syrië nog steeds standhoudt. Assad behoort tot de Alawieten, een stroming binnen de islam die in het verleden door de Soennieten de bergen werd ingejaagd. Dat willen ze niet nog een keer meemaken en dat verklaart volgens hem hun ‘levensdrift‘.
Criekemans waarschuwt ook dat Europa Poetin verkeerd begrijpt: de opvatting wint hier terrein dat hij alleen naar machtspolitiek luistert. ‘Meer sancties versterken de claustrofobie van het Kremlin en werken contraproductief. In internationale betrekkingen is empathie voor de tegenstrever essentieel. Men dient te trachten hem te ontzien’. Doe je dat niet, aldus Criekemans, dan loopt dat uit op oorlog.
(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)