Afgelopen maandag werd de wereld opgeschrikt door de verschrikkelijke brand in de Notre Dame in Parijs, vermoedelijk veroorzaakt door kortsluiting. Het instorten van de toren leidde tot een ravage, maar te midden van het puin bleef het kruisbeeld overeind staan. Geschokte en verdrietige reacties van katholieken en niet-katholieken volgden; het voor restauratie benodigde geld werd in een recordtijd ingezameld. Een terugblik.
Er kon gelukkig veel gered worden en ook de bijen die op het dak huisden, blijken de brand te hebben overleefd. Binnen een dag waren er honderden miljoenen verzameld voor restauratie van de monumentale kathedraal, afkomstig van grote donaties van rijke families. President Macron vertelde in een televisietoespraak dat de herstelwerkzaamheden in vijf jaar klaar zouden moeten zijn; de Franse minister van Cultuur Franck Riester meldde dat er al meer dan 800 miljoen euro was opgehaald en dat er daarmee voldoende was opgehaald voor restauratie. Inmiddels is er bijna een miljard euro verzameld, hetgeen ook tot kritische vragen leidde over belastingvoordeel voor de gulle gevers, die zich bovendien niet laten zien als er sociale problemen opgelost moeten worden.
Woensdag maakte de Franse premier Edouard Philippe bekend dat er een ontwerpwedstrijd komt voor architecten die een voorstel hebben voor het herstel van de toren. Waarschijnlijk zal de toren, een ontwerp van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc in 1844, dus niet exact hetzelfde worden herbouwd. Voor de historische liefhebbers wellicht jammer, maar tegelijkertijd heeft het ook iets heel katholieks om het nieuwe te integreren met het oude. De hoop is dat de wederopbouw niet alleen een architectonisch succes wordt, maar dat er ook met ‘levende stenen’ gebouwd mag worden.
Opmerkelijk is namelijk een religieus reveil. Op de avond van de brand zag je vele jongeren biddend op straat. Youtube-filmpjes waarin in de starten van Parijs het Wees gegroet werd gezongen, gingen de wereld rond. Via social media werd de volgende avond een gebedswake georganiseerd; daar waar de ‘gele hesjes’ zo goed in waren, gebeurt nu op een veel vreedzamere manier. Ook de aartsbisschop van Parijs Michel Aupetit doet een niet aflatend beroep op ieder om ook ‘levende stenen’ te zijn in de heropbouw van de Notre dame. Binnen een dag was er een nieuwe website in de lucht om dit onderbouwen: touspournotredame.com
Het geld is er. De spirituele drive groeit. Geen restauratie maar heropbouw. Een subtiel verschil.