De Yad Vashem-onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ is postuum toegekend aan de franciscaan Sebald Linders. Hij redde in de Tweede Wereldoorlog joodse medeburgers door hen te laten onderduiken en zo voor deportatie te behoeden.
De overste van de Nederlandse franciscanen, Rob Hoogenboom, neemt de onderscheiding op 9 september in Nationaal Monument Kamp Vught in ontvangst uit handen van de Israëlische ambassadeur Haim Divon. Het is de eerste keer dat hier een Yad Vashem-onderscheiding wordt uitgereikt.
De onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ is de officiële titel die word gegeven aan niet-joden die hun leven waagden om joden te redden tijdens de holocaust. Het begrip komt uit de Talmoed: ‘De rechtvaardigen onder de volkeren van de wereld hebben een plaats in de wereld die gaat komen.’
Sebald Linders ofm zette tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn leven op het spel door joodse kinderen aan onderduikadressen te helpen in het plaatsje Alverna bij Wijchen, waar hij kapelaan was. Toen het vanwege zijn inzet voor onderduikers onveilig voor hem werd, was hij genoodzaakt zelf onder te duiken.
Linders werd door verraad opgepakt en gevangen gezet in Haaren bij Den Bosch. Later werd hij overgebracht naar concentratiekamp Vught, waar hij op 11 augustus werd gefusilleerd. Hij was toen 37 jaar oud. Het gedachtenisprentje dat zijn medebroeders aan hem wijdden, bevat een citaat uit de laatste brief van Sebald uit Vught: “Ik bereid mij dagelijks voor op de dood en heb er geen schrik meer voor…alleen vraag ik dringend jullie gebed.” Sebald Linders werd gecremeerd in kamp Vught.
Dankzij inspanningen van de joodse familie Themans, die veel te danken heeft aan Sebald Linders, en de franciscaan Frans Verheijen, is besloten hem postuum de Yad Vashem-onderscheiding toe te kennen.
Provinciaal Rob Hoogenboom zal de onderscheiding na de uitreiking op 9 september ’s middags in Vught later die dag in Alverna overhandigen aan de familie Linders. Tot de genodigden voor de besloten bijeenkomst in Vught behoren onder anderen de pauselijke nuntius Aldo Cavalli, kardinaal Wim Eijk, vertegenwoordigers van de families Linders en Themans en direct betrokkenen.