Wij kijken aan tegen de gevolgen van keuzes die vijftig jaar geleden zijn gemaakt. Dat zei kardinaal Eijk vandaag in het actualiteitenprogramma Radio EenVandaag op NPO radio 1. Hij reageerde op de kritiek die er kwam op het toekomstperspectief dat hij eind vorig jaar schetste.
Toen hij in de jaren zestig naar de — katholieke — middelbare school ging, bezochten alle leerlingen nog wekelijks de kerk. Toen hij rond 1970 eindexamen deed, waren dat er nog maar twee.
Op de vraag of zijn collega-kardinalen heb de schuld geven van deze leegloop, reageerde hij met erop te wijzen dat deze ontkerkelijking het gevolg is van een cultuuromslag.
Hij herhaalde dat het niet de aartsbisschop, maar het parochiebestuur is dat de kerk sluit, maar dan hij tegelijkertijd de verantwoordelijkheid heeft voor het toezicht op de fianciële toestand van de parochies. “Tien procent is puissant rijk, tien procent is failliet en tachtig procent heeft tekorten die in de tonnen lopen. Als die tekorten oplopen moet ik ingrijpen.”
De suggestie dat hij erop uit is om een kleine kerk met trouwe gelovigen over te houden, verwierp hij: “Het Evangelie is bedoeld voor iedereen: dat is de realiteit.” Hij herhaalde nog eens het argument dat het sluiten van kerken een financiële noodzaak is: Als ik nu niks deed, zouden latere generaties zeggen dat Eijk wel eens had mogen ingrijpen.
Op de vraag wat hij zegt tegen parochianen van wie de kerk wordt gesloten zei hij dat hij hen opriep te blijven geloven en de stap te zetten om in een andere kerk de eucharistie te vieren.