Eijk: ‘Katholieken niet voor geloof naar de kerk’

Veel katholieken hadden vroeger alleen een sociale band met de kerk en gingen er niet voor hun geloof heen. Dat zegt kardinaal Wim Eijk in een gisteren gepubliceerd interview op de Poolse religieuze website Deon.pl.

Hij sprak met het Poolse medium over secularisatie. In het interview geeft Eijk aan dat katholieken, hoewel ze naar de kerk gingen, ze aansloten bij katholieke verenigingen en hun kinderen naar katholieke scholen of katholieke scouting gingen, noch de inhoud van het geloof, noch de praktijk van het persoonlijk gebed en noch de persoonlijke relatie met Christus centraal stond. “Na verloop van tijd zijn mensen gewoon gestopt met geloven. Het was niet meer belangrijk voor hen. Ze gingen leven zonder geloof in Christus”, aldus de Utrechtse aartsbisschop.

De kardinaal vindt dat secularisatie de hoofdoorzaak is van de leegloop van kerken. Hoezeer Nederland geroemd werd om het uitzenden van vele missionarissen, begon de huidige teruggang in kerkgangers volgens Eijk al in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Eijk denkt dat de teruggang werd ingezet door een toenemende welvaart vanaf de jaren zestig. Nederlanders werden rijk, en “rijke mensen kunnen zelfstandig van elkaar wonen en zijn individualistisch.”

Volgens de kardinaal kunnen jongeren de essentie van de kerk niet begrijpen “omdat het culturele kader hen verblindt”. De huidige individualistische cultuur zorgt ervoor dat weinig katholieken naar de mis komen. Daarom moeten parochies fuseren en kerken sluiten. “Er is een gebrek aan misgangers en een gebrek aan middelen voor onderhoud van de gebouwen”, zegt kardinaal Wim Eijk.