Kerk en communicatie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het ‘DNA’ van het christelijk geloof is naar buiten gericht. Met nieuwe communicatieworkshops wil Katholiek.nl initiatiefnemer Eric van den Berg christelijke organisaties zoals parochies, kloosters en caritasinstellingen verder toerusten.

“De workshops kerkelijke communicatie geven wij in parochies ter ondersteuning voor en door uw geloofsgemeenschap. Zeker in deze tijd wordt communicatie belangrijker door samenvoegingen en doordat het aantal communicatiemiddelen toeneemt,” zegt Van den Berg. “Ook de buitenwacht vraagt steeds meer maar weet steeds minder van ons geloof. Dat moet toch anders kunnen.”

Het nieuwe aanbod is voor een brede doelgroep in de kerk ontwikkeld.  In de nieuwe workshops Parochiecommunicatie, Hoe kom ik in de media?, Communicatieplan schrijven en Beeldmarketing voor kerken maken deelnemers kennis met de vele aspecten van kerkelijke communicatie. Aandacht gaat uit naar communicatiebeleid, het communicatieplan met speciale aandacht voor nauwere samenwerking bij fusies. Ook leren de cursisten hoe je om kunt gaan met de pers en wat er komt kijken bij het maken van kerkblad, nieuwsbrieven, website en social media en wat daarmee samenhangt: redactieorganisatie, advertentiebeleid, bladformule, bemensing en beheer.

“Met de workshops over kerkelijke communicatie wil ik kerken helpen hun communicatie te professionaliseren. Steeds vaker hoor ik dat er weinig aanbod is. Ik wil in die leemte voorzien door mijn kennis te delen vanuit mijn professie en kennis van de catholica,” zegt Eric van den Berg.

Hij studeerde mediawetenschappen, informatiemanagement en online communications en is gepokt en gemazeld in kerkelijke communicatie als hoofdredacteur van deze website, online communicatieadviseur, radiocolumnist bij de RKK/KRO, schrijver van meerdere communicatieboeken en veelgevraagd spreker. Dat bracht hem zelfs bij de pauselijke commissie voor sociale communicatie in Vaticaanstad. Hij geeft sinds jaar en dag trainingen door het hele land aan kerken. Binnenkort geeft hij tal van workshops voor gereformeerde kerken op Kerk-zijn Online en voor protestantse kerken op de Dag van de Communicatie.