Nieuwe stichting helpt bij kerksluitingen

0
1946

De komende tien jaar sluiten meer dan 100 kerken per jaar. Iedere kerksluiting is complex, emotioneel en weerbarstig. Kerken kunnen daarom vanaf vandaag terecht bij de nieuwe stichting Kerkelijk Waardebeheer. Zij biedt eerste hulp bij de sluiting van kerkgebouwen.

Afstoten van een kerkgebouw betekent niet eenvoudigweg een bord ‘te koop’ ophangen. Het gaat om bijzondere gebouwen en complexe processen, zowel juridisch, financieel als emotioneel. Daar zijn kerkbestuurders vaak niet voor toegerust. Een aantal deskundige en betrokken katholieken en protestanten heeft zich dit aangetrokken en de stichting Kerkelijk Waardebeheer opgericht om kerkbesturen te helpen. Voorzitter John Brenninkmeijer: “Ons doel is dat de financiële waarde van een afgestoten kerkgebouw beschikbaar blijft voor de voortgang van de kernactiviteiten van de geloofsgemeenschap”.

De stichting Kerkelijk Waardebeheer is 100% aandeelhouder van Thesauros Vastgoed BV, die als werkmaatschappij fungeert. De opbrengsten van deze BV worden na aftrek van de kosten, via Kerkelijk Waardebeheer teruggeven aan de kerken. De stichting is ANBI-geregistreerd.

Themadag kerksluiting
Op donderdag 31 oktober 2013 organiseert Kerkelijk Waardebeheer in de Geertekerk in Utrecht de themadag ‘(Eerste) hulp bij kerksluiting’. Daar komen allerlei aspecten van kerksluiting en het afstoten van kerkgebouwen aan de orde. Dan worden ook de resultaten bekend gemaakt van de enquête van Kerkelijk Waardebeheer onder kerkbestuurders over de problematiek rondom kerksluiting. Dit weekend ontvingen ruim 2500 bestuurders van kerken en kerkelijke organisaties informatie over Kerkelijk Waardebeheer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here