Een groep van meer dan 100 katholieken zamelt de komende twee weken handtekeningen in voor een brandbrief aan paus Franciscus. De initiatiefnemers richten zich tot de paus met “diepe bezorgdheid over het catastrofale proces dat zich voltrekt in de Nederlandse kerkprovincie waardoor in de komende jaren vele duizenden gelovigen van de RK-kerk vervreemd zullen raken.”
De noodkreet werd afgelopen zaterdag geformuleerd op een bijeenkomst van de groep Bezield Verband, dat eerder een professorenmanifest publiceerde en zich veelvuldig kant tegen het beleid van de Utrechtse aartsbisschop Wim Eijk. In de petitie schrijft de groep over de kardinaal. “Hij heeft nu recentelijk berekend dat er over ruim 10 jaar nog maar minder dan 20 kerken nodig zijn. De overige meer dan 300 kerken zullen dan gesloten zijn. Dat betekent dat er evenzovele geloofsgemeenschappen zullen zijn opgeheven. Ook de nog vitale.”
Ad de Groot van Bezield Verband zei gisteren op Omroep Gelderland dat veel meer kerken open kunnen blijven. “Kijk naar de vitale gemeenschap in Eerbeek. Zij willen hun eigen kerk desnoods kopen maar dat mag niet. Ze mogen geen vieringen houden terwijl het nog gewoon een gewijde kerk is.”
In dezelfde radiouitzending verklaarde woordvoerder Hans Zuijdwijk dat kardinaal Eijk geen kerken sluit. “De kerkgebouwen zijn geen eigendom van het bisdom maar van de parochies. De parochiebestuurders gaan over die gebouwen. Op het moment dat er nog maar heel weinig mensen dat geloof delen en dus niet naar de kerk gaan en ook niet financieel bijdragen, dan moet je de tering naar de nering zetten. Dat betekent dat je ook moet kijken naar kerkgebouwen. Want dat is een kostenpost. Maar dat is dus niet iets wat kardinaal Eijk wil. Integendeel, kardinaal Eijk zou het liefste zien dat het aantal gelovigen in dit land toeneemt natuurlijk. Maar dat is helaas niet zo.”
Verontruste parochianen
Ook elders zijn er petities. Zo is de website www.verontrusteparochianen.nl gelanceerd door parochianen in de regio Oldenzaal. In een zogenaamde ‘Verbondsverklaring’ roept initiatiefnemer Wim Gaalman op tot saamhoringheid. “Ik voel mij een verontruste parochiaan en maak mijn verontrusting – in saamhorigheid met vele andere verontruste parochianen – via het verbond VPN kenbaar aan de kardinaal en aan alle bisschoppen in Nederland, maar meer in het bijzonder ook aan onze Paus Franciscus en het hele Vaticaan in Rome!” staat op die website te lezen.
(foto: Catholic Church of England and Wales; CC BY-NC-SA 2.0)