Jan Hendriks, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam, is verrast door zijn benoeming tot lid van de Apostolische Signatuur. Dat schrijft hij op zijn blog. Het Vaticaan maakte de benoeming vandaag bekend.

De Apostolische Signatuur is de hoogste rechtbank van de rooms-katholieke kerk en behandelt zaken in hoger beroep – vergelijkbaar met de Nederlandse Hoge Raad.

Tegelijk met Hendriks werden nog vier andere nieuwe leden benoemd. Meest opmerkelijke naam is die van kardinaal Raymond Burke. Hij was hoofd van de Apostolische Signatuur totdat paus Franciscus hem in 2014 wegpromoveerde naar de Orde van Malta.

Burke staat bekend als een tegenstander van paus Franciscus. Hij vindt bijvoorbeeld dat de paus te ver ging toen hij in het document ‘Amoris laetitia’ een opening bood voor communie aan mensen die gescheiden en hertrouwd zijn. Burke zelf vindt dat deze tegenstellingen overdreven worden: hij vroeg slechts verduidelijking van het schrijven van de paus. Dat is iets anders dan oppositie voeren, aldus de kardinaal.

Hoe dan ook lijkt het erop dat Franciscus een verzoenend gebaar heeft gemaakt in de richting van Burke.

De benoeming van Hendriks is in zoverre opmerkelijk dat hij niet zoals de andere leden van de Signatura met emeritaat is. Hij blijft zijn taken als hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam gewoon uitvoeren. “Het is een eervolle benoeming maar een die ook tijd zal vragen. Niet voor niets zijn de andere benoemden kardinalen en bisschoppen die – naar ik aanneem – in deze fase van hun leven over iets meer tijd kunnen beschikken. Ik hoop – met Gods hulp – het vertrouwen dat in mij is gesteld niet teleur te stellen”, zo schrijft de bisschop op zijn blog.

(news.va/Crux)