Paus Franciscus verzoenend naar homo's

0
2121

Paus Franciscus wil dat de rooms-katholieke kerk mild is over homo’s en homoseksuele priesters. Dat zei hij in een interview met journalisten aan boord van het pauselijke vliegtuig op weg terug van de Wereldjongerendagen naar Rome.

In zijn eerste persconferentie zei de 76-jarige paus dat het niet aan hem is om te oordelen over iemands homoseksualiteit. “Er is veel gepraat over de homoseksuele lobby, maar ik heb het nog nooit gezien op een Vaticaanse identiteitskaart. Als ik een homo ontmoet dan moet ik onderscheid maken tussen hun homo-zijn en het deel uitmaken van een lobby. Als ze de Heer aannemen en van goede wil zijn, wie ben ik om hen te oordelen? Zij moeten niet worden gemarginaliseerd. De [homoseksuele] neiging is niet het probleem … zij zijn onze broeders.”

De paus gaf verder aan dat homo’s met respect moeten worden behandeld. Hij zei dat er geen discriminatie van homo’s mag zijn en bevestigde tevens de universele leer van de Kerk, die zegt dat homoseksuele handelingen zondig zijn en homoseksuele geaardheid niet.

De uitspraak mag bijzonder heten, maar een trendbreuk is het allerminst. In de beeldvorming wordt dit wel zo gebracht. Dat komt door het geschrift van paus Benedictus XVI uit 2005 waarin staat dat mannen met diepgewortelde homoseksuele neigingen geen priester mogen worden. Tegelijkertijd was het Benedictus (toen nog kardinaal Ratzinger) die in 1992 een document schreef dat homo's niet mogen worden gediscrimineerd en in 1986 een brief schreef over pastorale outreach naar homo's. De nadruk op pastoraat en niet op leer is met de uitspraken van Franciscus wel anders dan we gewend zijn uit het Vaticaan te horen.

De reactie van Franciscus kwam naar aanleiding van vragen over de vermeende ‘gay-lobby’ in het Vaticaan. Italiaanse media suggereerden dat een groep binnen de kerk collega-priesters chanteerden vanwege hun  homoseksuele praxis. Franciscus bedankte de journalist die de vraag stelde en antwoordde dat de zaak is onderzocht en dat er geen bewijs is voor die beschuldigingen.