Paus Franciscus inspireert niet alleen milieuactivisten. Ook criminologen luisteren met bijzondere belangstelling naar wat hij te zeggen heeft. In Tertio deze week een interview met de criminoloog Stephen Parmentier (KU Leuven) die vorig jaar oktober met een aantal vakgenoten op audiëntie ging bij de paus. Ze waren bijzonder onder de indruk.
“Zijn standpunten lagen in de lijn van de moderne criminologie en victimologie (de studie van de slachtoffers van criminaliteit red.), en waren niet per se nieuw, maar ze door de paus te horen verkondigen, was toch uitzonderlijk. Ze krijgen meer gewicht als ze uit de mond van zo’n religieuze en morele autoriteit komen”, aldus Parmentier.
De paus keerde zich tegen het ‘strafrechtelijk populisme’: de neiging om de publieke opinie te volgen en streng te straffen. Hij is tegen de doodstraf en tegen levenslange opsluiting.
Dit sluit inderdaad aan bij de ontwikkelingen in de criminologie en de victimologie zoals Parmentier die beschrijft. Hij noemt dit herstelrecht: “Bestraffing is daarbij niet uitgesloten, maar dient een andere finaliteit, namelijk het herstel van alle partijen. Het herstelrecht gaat na hoe de materiële, fysieke en psychische schade hersteld kunnen worden.”
Religie kan een bron zijn om conflicten te herstellen en te komen tot vergiffenis, aldus Parmentier. Het herstelrecht dat hij bepleit heeft trouwens christelijke wortels: het komt van de doopsgezinden.
(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)