Paus stelt secretariaat voor economische zaken in

Er komt een nieuw orgaan dat toezicht houdt op de financiën van de Heilige Stoel en het Vaticaan. Dat maakte paus Franciscus vandaag bekend in het Motu proprio ‘Fidelis dispensator et prudens’. Een motu proprio is een pauselijk document dat tot stand is gekomen op initiatief van de paus zelf. Een van de betrokken financiële instellingen is het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), ook wel de bank van het Vaticaan genoemd. Deze kwam de afgelopen jaren herhaaldelijk in opspraak vanwege duistere transacties.

De paus volgt hiermee de adviezen op van de pauselijke commissie die belast is met de reorganisatie van de economische structuur van de Heilige Stoel. Deze adviezen zijn onderschreven door het comité van vijftien kardinalen die toezicht houden op de financiën van de Heilige Stoel en door de raad van acht kardinalen die de paus bij het bestuur van de Kerk adviseren. De instelling van het nieuwe secretariaat voor economische zaken is het eerste concrete resultaat van het overleg dat de paus vorige week had met de deze adviesraad.

Tot prefect van het secretariaat voor economische zaken is kardinaal George Pell benoemd. Op dit moment is hij aartsbisschop van Sydney.

Bron: Persdienst van de Heilige Stoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *