In het Vaticaan heeft Paus Franciscus vanochtend de pre-synode over het thema jongeren geopend. “Te vaak zeggen we wat jongeren denken, zonder het hen te vragen”, zo vertelde Franciscus. Nu is het volgens hem tijd om ze een veilige ruimte te geven om ze hun eigen toekomst te laten ontwikkelen.

Ruim 350 jongeren nemen vanaf vandaag deel aan de pre-synode, waarbij zij input te geven voor de synode die in oktober van dit jaar gehouden zal worden. In zijn toespraak aan de jongeren citeerde paus Franciscus jonge mensen uit de Bijbel: Samuel, David en Daniël. Hij vertelde de aanwezigen dat de kerk jongeren nodig heeft. “Jullie zijn uitgenodigd als afgevaardigden van de jongeren over de hele wereld, jullie bijdrage is onmisbaar.” Namens de Nederland is de 24-jarige Danny Hakvoort afgevaardigd door de bisschoppen.

Paus Franciscus volgt ook online de input van de jongeren

De afgelopen periode heeft paus Franciscus naar eigen zeggen mails en antwoorden die door jongeren online zijn geplaatst persoonlijk gelezen. “Ik las dat een meisje vertelde dat de jongeren te weinig referentiepunten hebben, mensen die hen helpen om de verschillende elementen binnen de kerk te leren kennen.” Dezelfde respondent uitte daarnaast haar zorgen over het uit elkaar vallen van onze vreugdevolle wereld. De paus gaf aan dat we deze signalen serieus moeten nemen. “De kerk moet leren om nieuwe wegen te vinden om aanwezig en dicht bij mensen te zijn.”

Jongeren van over de hele wereld kunnen vanuit thuis input geven tijdens de synode. Er zijn sociale media kanalen in het leven geroepen, waaronder een Facebookgroep waar alleen jongeren in mogen participeren. Binnen de kanalen staan verschillende vragen centraal en probeert het Vaticaan de dialoog te stimuleren.

Risico’s durven nemen

Paus Franciscus herinnerde de jongeren eraan dat we gedurende onze reis nieuwe paden moeten durven te bewandelen, ook al moeten we hiervoor risico’s voor nemen. “We moeten risico’s nemen”, zo vertelde paus krachtig, “want in de liefde is dit nodig. Zonder risico’s verouderen de jongeren te snel en daarmee ook de kerk. Daarom hebben we jonge mensen nodig die levende stenen kunnen zijn en de kerk een jong gezicht geven.” Tot slot nodigde de paus de jongeren uit om zich in alle vrijheid te blijven uitten: “Jullie zijn de hoofdrolspelers”, zo verzekerde hij de jongeren “en daarom is het belangrijk dat jullie openlijk spreken. Ik verzeker jullie dat jullie bijdrage serieus genomen zal worden!”

 

 

Bron: VaticanNews
Afbeelding: Danny Hakvoort / Jong Bisdom Den Bosch