Dit jaar bestaan de Zusters Augustinessen 85 jaar. Ter gelegenheid hiervan heeft het Nederlands Volksbuurtmuseum in Utrecht tot 1 september een speciale fototentoonstelling: ‘Zusters van Wijk C’. De tentoonstelling bestaat uit archiefmateriaal van het museum en foto’s van Angeliek de Jonge, die in 2015 de fotoserie ‘De laatste zusters Augustinessen’ maakte en daarmee de tweede prijs won in de categorie Dagelijks Nieuws van de Zilveren Camera.
De congregatie van de Zusters Augustinessen van St. Monica is genoemd naar de heilige Augustinus van Hippo en zijn moeder, de heilige Monica. De congregatie is in 1934 gesticht door Sebastianus van Nuenen, pastoor van de Augustinuskerk. Van Nuenen (1898-1966) wordt wel de ‘vader der armen’ genoemd vanwege zijn inzet voor maatschappelijk werk en armenzorg.
Het eerste klooster is gevestigd aan de Waterstraat. Het voornaamste doel is hulp bieden aan arme gezinnen in Wijk C. Al snel richten zij zich ook op de opvang van jonge vrouwen met verschillende problemen waaronder ongewenste zwangerschap. In 1939 wordt hiervoor opvanghuis Meisjesstad geopend op de hoek Waterstraat- Oude Gracht. Meisjesstad werkt vanuit de filosofie dat moeder en kind samen een plaats in de samenleving moeten krijgen.

In 2011 telde de congregatie van de zusters Augustinessen in het Utrechtse Wijk C nog zeventig zusters. Nu zijn ze met vierentwintig over. De gemiddelde leeftijd is 82 jaar. Vroeger besteedden de zusters veel aandacht aan dakloze vrouwen en meisjes in nood. Tegenwoordig hebben ze zich uit het actieve leven teruggetrokken en doen ze vooral klusjes in huis. In 2009 is Meisjesstad overgedragen aan de stichting De Tussenvoorziening.
In de hoogtijdagen hadden de Augustinessen zes kloosters in ons land. Op dit moment zijn er nog drie over. In de Waterstraat in Utrecht, klooster Stad Gods, wonen nog ruim 20 zusters. In Someren in huize Witven wonen ook enkele oudere zusters. In Hilversum staat het klooster Casella. Hier wonen enkele van de jongere zusters. Zij bieden gastvrijheid aan diverse groepen en bieden ook de mogelijkheid aan jonge vrouwen om een periode mee te leven. Onlangs zijn twee jonge vrouwen ingetreden. Nadia Kroon en Milou de With. Nadia blogt hierover op haar pagina www.kloosterwereld.nl. Milou was onlangs te horen in het radioprogramma Thank God it’s Sunday van de EO
Meer informatie over de tentoonstelling: Nederlands Volksbuurtmuseum