Het is het jaar van Laudato Si’ en vandaag start de Periode voor de Schepping. Hoogste tijd om zelf in actie te komen, vonden we bij katholiek.nl. Daarom hebben we duurzaamheidsdeskundige Laura Graus gevraagd een aantal columns te schrijven met praktische, haalbare tips over het verduurzamen van je levensstijl.
door Laura Graus
Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Ergens wil je wel iets duurzamer leven, ook je verantwoordelijkheid nemen in het immens grote probleem wat klimaatcrisis heet. Maar waar begin je?
Ik ben er van overtuigd dat iedereen iets duurzamer kan leven. Gelukkig hoeft dat niet perfect. Iedere druppel op droge grond helpt.
Begin!
Maar waar dan?
Begin met iets kleins. Met iets wat je leuk vindt. Met iets wat geen of weinig weerstand oproept bij je gezinsleden of huisgenoten. Begin met iets haalbaars.
Een gewoonte veranderen, dat is wat je aan het doen bent. Neem kleine stapjes, anders wordt het geen duurzame gewoonte maar zelfkwelling.
Begin. Er is geen alles of niets. De aarde is er meer bij geholpen als 100 mensen iets duurzamer leven dan als 1 persoon perfect duurzaam leeft.
Begin. Waarmee dan? Ik heb wel suggesties, maar kies vooral iets wat bij jou en jouw leven past.
Stap 1x per week niet in de auto maar op de fiets. Ga groen bankieren. Vervang je broodbeleg voor plantaardig broodbeleg. Start met afval scheiden of verbeter je systeem. Kijk eens in je kliko of PMD-bak: welke verpakking heb je eigenlijk niet nodig? Koop deze dan ook niet meer.
Ga naar de bakker met je eigen broodzak (dit kan ook in de supermarkt). Winkel lokaal. Check of je doucheproducten microplastics bevatten en vervang ze als ze op zijn. Maak je eigen schoonmaakmiddel. Haal wat tegels uit je tuin en plant (biologische) planten. Koppel je regenpijp los van het riool. Houd je van snijbloemen? Vraag naar biologische. Praat met je buren over duurzaamheid. Bezoek een bijeenkomst van je gemeente en laat een positief geluid horen over windmolens of zonnevelden. Je kan altijd op mijn pagina Use-Less kijken voor inspiratie.
Het is niet zo belangrijk waar je begint, zolang je maar iets doet.
‘Mooie woorden Laura, maar wat doe jij eigenlijk?’
Zelf vind ik het leuk om zo zero-waste mogelijk te leven. Hiermee bedoel ik dat ik zo min mogelijk verpakkingen en overbodig plastic wil gebruiken. Want zeg nou zelf, het is best wel useless om je broodjes in de winkel in een plastic zakje te stoppen en deze er op straat meteen weer uit te halen om op te eten. Dat zakje is 10 minuten in gebruik geweest en blijft in het slechtste geval voor de rest van het leven van jouw kleinkinderen ergens op aarde. Daarom. Use-Less, oftewel, verbruik minder.
Waar begin jij mee?
Laura Graus is de oprichter van Use-Less. Sinds 2016 deelt ze op verschillende media een (bijna) dagelijkse dosis duurzaamheid. Ze balanceert op de dunne lijn tussen meedoen in de maatschappij en haar streven om zo min mogelijk impact op onze aarde te hebben. Laura is opgeleid als bioloog en na verschillende banen in de communicatie werkt ze nu als Adviseur Duurzaamheid bij een gemeente waar ze zich bezig houdt met circulaire economie en het beperken van de CO2-impact van de eigen organisatie. Ze is getrouwd en heeft een dochter van zes.