‘Vrouwen in het bisschopsambt obstakel voor eenheid’

0
1382

Het besluit van de anglicaanse kerk om vrouwen tot het bisschopsambt toe te laten, valt niet goed bij rooms-katholieke kerkleiders in Groot-Brittannië. Volgens de Engelse bisschoppenconferentie zorgt het besluit voor een obstakel op de weg naar eenheid tussen beide kerken.

“De beslissing van de anglicaanse kerk om vrouwen toe te laten tot het episcopaat plaatst een obstakel op de weg naar eenheid tussen ons. We zetten de weg van onze oecumenische dialoog echter voort, op zoek naar dieper wederzijds begrip en praktische samenwerking waar dat mogelijk is”, zegt aartsbisschop Bernard Longley. Hij is voorzitter van de afdeling voor dialoog en eenheid van de bisschoppenconferentie van Engeland en Wales.

De verklaring werd herhaald door de redactie van de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano. De Italiaanse journalist Giovanni Maria Vian zei dinsdag dat de wijding van vrouwelijke bisschoppen “een zeer negatieve impact” heeft om rooms-katholieken en anglicanen bijeen te brengen. “Natuurlijk is het een beslissing die de oecumenische compliceert”, zei Vian in een interview met de Italiaanse krant La Stampa. “Het probleem is dat de anglicaanse kerk zelf verdeelt, niet alleen met Rome, maar ook met de Orthodoxe Kerken.”

Afgelopen maandag nam de generale synode het voorstel aan, dat al veel langer bestond en in stemming werd gebracht.

Veel katholieken en conservatieve anglicanen vinden dat vrouwen niet mogen dienen als bisschoppen, omdat de leerlingen van Jezus Christus allen man waren. In verschillende katholieke media is te lezen dat de stemming de theologie van de apostolische opvolging en de aard van het priesterschap verwerpen.

Het is nog te bezien wat voor eventuele gevolgen voor de relatie tussen Welby en Paus Franciscus. Zij hebben vaak gesproken hebben de weg naar eenheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here