Zonnepanelen Egmondse abdij vervangen na crowdfunding succes

0
1671

Maandag zijn de eerste vervangende zonnepanelen geplaatst op het dak van de kaarsenmakerij van de abdij van Egmond. Dit voorjaar werden daar 75 gloednieuwe zonnepanelen gestolen. Mede dankzij een succesvolle inzamelingsactie via sociale media is 14.000 euro opgehaald waardoor de monniken binnenkort weer duurzaam energie kunnen opwekken.

Onder het motto 'Geef voor een sprankje licht' wisten initiatiefnemer Sergio Felter (Protestantse Kerk Amsterdam) en Eric van den Berg (Katholiek.nl) in korte tijd duizenden euro’s op te halen. De opbrengst is ver boven hun verwachting. “Eerlijk gezegd dacht ik dat we met 2.000 euro heel tevreden mochten zijn. Dat we bijna het totaal gewenste bedrag hebben ingezameld, is geweldig en ontzettend dankbaar voor de monniken. Om hen is het te doen,” zegt Van den Berg.

De inzamelingsactie kwam op gang via sociale media als Facebook en Twitter. Daarmee bereikten de twee ook traditionele media. Christelijke media als Trouw, Nederlands Dagblad en de omroep RKK hebben aandacht besteed aan de zonnepanelen. Ook lokale media als het Noord-Hollands Dagblad, de Alkmaarsche Courant en de lokale radiozender RTV80 kregen via sociale media lucht van de steunactie.

Hoewel de campagnetijd voorbij is, kunnen goedwillenden nog steeds de abdij steunen met een gift om de laatste paar duizend euro bijeen te krijgen. Meer informatie is te lezen op https://www.katholiek.nl/helpdeabdij.

Op 1 december aanstaande organiseert de abdij een benefietconcert bij gelegenheid van de inzamelingsactie.

zonnepanelen-abdij

(foto met toestemming overgenomen; Louis Runhaar/RKK)