900 Nederlandse pelgrims in Kraków voor Wereldjongerendagen

Vandaag zijn 900 Nederlandse pelgrims in het Poolse Kraków aangekomen voor de Wereldjongerendagen (WJD). Op dit zesdaagse katholieke megafestival worden 1,5 miljoen jongeren verwacht uit alle continenten.

De Wereldjongerendagen zijn het grootste internationale jongerenevenement ter wereld. Zes dagen lang kunnen festivalgangers deelnemen aan kleine en grootschalige culturele festivals, katholieke vieringen, muziekconcerten, ontmoetingen en theatervoorstellingen. Op verschillende momenten komen alle festivalgangers bij elkaar om samen met de paus te bidden en de mis te vieren.

Morgen wordt de WJD officieel geopend met een wandeltocht door de stad met de ‘Spark of Mercy’, de vlam die onafgebroken brandt in het heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid in Kraków. In 2003 zegende paus Johannes Paulus II het vuur en riep de Polen op om ‘de vlam van barmhartigheid door te geven aan de wereld.’

Er zal tijdens deze Wereldjongerendagen veel aandacht uitgaan naar het levensverhaal van paus Johannes Paulus II, de eerste Poolse paus in de geschiedenis en de oprichter van de Wereldjongerendagen in 1984.

Later deze week voegt paus Franciscus zich bij de pelgrims. In een videoboodschap geeft de paus aan erg naar de ontmoeting met de jongeren van over de hele wereld uit te zien. “Ik wens werkelijk jullie te ontmoeten, om de wereld een nieuw teken van harmonie te geven, een mozaïek van verschillende gezichten, zoveel rassen, talen, volken en culturen, maar verenigd in de naam van Jezus, die het Gezicht van de Barmhartigheid is.”