Aantal katholieken stijgt wereldwijd behalve in Europa

Volgens het Jaarboek van de Katholieke Kerk is het aantal gelovigen wereldwijd in het kalenderjaar 2015 gestegen naar bijna 1,3 miljard katholieken. Dit is goed voor bijna 17,7 procent van de totale wereldbevolking. In alle continenten wereld is er in vergelijking met 2014 een stijging te zien, behalve in Europa. Daar daalde het aantal katholieken met 0,21 procent.

Wereldwijd 1,3 miljard katholieken

Volgens Fides, het missiepersagentschap van de katholieke Kerk, waren er in 2015 ongeveer 1,3 miljard katholieken over de hele wereld. Het continent Amerika heeft met 63,6 procent veruit de meeste katholieken en dit percentage steeg met 0,12 procent. In Afrika is ruim 19,42 procent van de inwoners katholiek, een stijging is van 0,12 procent. In Azië zijn 141 miljoen inwoners katholiek ofwel 3,24 procent van de bevolking, dit cijfer is stabiel gebleven. In Oceanië is de stijging van het aantal katholieken met 0,24 procent het grootst, hier is 26,36 procent van de bevolking katholiek.

In alle continenten is het percentage katholieken stabiel gebleven of gestegen, behalve in Europa. In Europa is 39,87 procent van de inwoners katholiek, maar dit aantal is afgenomen met 0,21 procent in vergelijking met 2014.

Christendom grootste geloof wereldwijd

Volgens de website Adherents.com heeft het Christendom met 2,1 miljard wereldwijd de meeste gelovigen. Onder het Christendom vallen onder andere de katholieke kerk, protestantse kerk, orthodoxe kerk en andere aftakkingen. Met 1,5 miljard gelovigen is de Islam het op een na grootste geloof en het Hindoeïsme met 900 miljoen gelovigen het op twee na grootste geloof ter wereld.

‘God in Nederland’

Volgens het onderzoek ‘God in Nederland’, dat gepubliceerd werd in 2016, verdwijnt God steeds verder uit de Nederlandse samenleving. In Nederland geeft 50 procent van de bevolking aan gelovig te zijn, een daling van 5% procent ten opzichte van 2013. Iets minder dan een kwart van de Nederlandse gelovigen is katholiek, maar ook hier loopt het aantal gelovigen sterk terug. In de katholieke kerk is er zelfs sprake dubbele secularisering: niet alleen daalt het aantal katholieke kerkleden, maar bovendien participeren zij steeds minder in geloof en kerk in vergelijking met bijvoorbeeld protestanten.

.