Crollo! Aardbeving Italië verwoest Benedictusbasiliek Norcia

In Norcia staan slechts enkele muren overeind van de bekende Sint Benedictusbasiliek na de jongste aardbeving in het gebied. De aardbeving had een kracht van 6,5 op de schaal van Richter en was vanmorgen om 7.40uur. De schokken werden tot in Oostenrijk geregistreerd. Voorlopig zijn geen dodelijke slachtoffers gemeld.

Basiliek Norcia verloren

De basiliek van Sint-Benedictus in Norcia is ingestort. Een deel van de gevel en structuren staan staan nog overeind. De kerk is toegewijd aan de heilige Benedictus van Nursia. De basiliek is een functionerende Benedictijner klooster.

De basiliek was het religieuze en historische hart van de stad. De basiliek werd volgens de overlevering gebouwd op de geboorteplaats van de heilige Benedictus en Scholastica. Het werd gebouwd in de dertiende eeuw en vervolgens uitgebreid in 1570.

De Vlaamse televisie toont beelden waarop te zien is dat de nonnen die op dat ogenblik aan het bidden waren in de basiliek in paniek naar buiten rennen omdat ze dachten dat de klokkentoren zou instorten. Luttele ogenblikken later gebeurde dat ook.

In een spoednieuwsbrief van de Benedictijnse monniken reageert de subprior verslagen. “De monniken zijn allemaal veilig, maar onze harten gaan meteen uit aan de getroffenen, en de priesters van het klooster zijn op zoek naar iedereen als het nodig is de laatste sacramenten toe te dienen. De basiliek van Sint-Benedictus, de historische kerk gebouwd bovenop de geboorteplaats van Sint-Benedictus, werd neergehaald door deze meest recente aardbeving. Moge deze afbeelding dienen om de kracht van deze aardbeving en de urgentie te voelen voor ons monniken om te zoeken naar degenen die de Sacramenten nodig hebben op deze moeilijke dag voor Italië.”

nieuwsbrief-aardbeving

 

Kathedraal Norcia ingestort

Iets verderop in Norcia is ook de 16e-eeuwse Santa Maria Argente kathedraal ernstig getroffen.

“Ik heb de hel gezien”

De Italiaanse krant Republicca spreekt over een ‘dramatische situatie’ in Norcia. Brandweerlieden in de regio hebben nog geen duidelijk beeld van de omvang, maar zag “veel stof in Norcia, Cascia en Preci”. Er zijn veel wegversperringen op toegangswegen naar Norcia en de omliggende dorpen.

De burgemeesters van de getroffen gebieden zien overal verwoesting. “Hij opende de aarde”, zegt Mauro Falcucci, de burgemeester van Castelsantangelo sul Nera. Dezelfde angst klinken door in de woorden van de burgemeester van Ussita, Marco Rinaldi: “Ik zie kolommen van rook, het is een ramp, een ramp. Ik sliep in de auto, ik heb de hel gezien.”

Er zijn geen dodelijke slachtoffers gemeld, maar wel gewonden. Drie mensen werden levend onder het puin in Tolentino getrokken. In Norcia zou het gaan om zes mensen.

“Er zijn overal verkeersproblemen,” zei het hoofd van de civiele bescherming. Er worden diepe scheuren in wegen en bruggen gemeld.

Ook beschadigingen aan Romeinse basilieken

Het Italiaanse persbureau Ansa meldt dat de basilieken van Sint-Paulus en Sint-Laurentius in Rome schade hebben opgelopen. In Vaticaanstad zijn inspecties uitgevoerd, maar daar is geen schade geconstateerd. De Sint-Pieter blijft open voor publiek. Het presidentieel paleis op de Quirinaal, een voormalige pauselijke zomerresidentie, is vanwege controlewerkzaamheden gesloten.

Breuklijn

Het is al maanden onrustig in het gebied. “De aardbeving vond vandaag plaats op dezelfde breuk en is onderdeel van de reeks die in augustus begon,” zei seismoloog Alberto Michelini, Nationaal Instituut voor Geofysica en Vulkanologie (INGV). De beving in Amatrice in augustus had een kracht van 6,2. Daarbij vielen bijna 300 doden.

Inmiddels zijn 20 naschokken van met kracht van meer dan 3 op de schaal van Richter gemeld in de laatste uren.

(bericht wordt mogelijk later verbeterd/aangevuld)