Aartsbisdom ontzenuwt ‘hardnekkige misverstanden’ kerksluitingen

Het aartsbisdom Utrecht wil de misverstanden over kerksluitingen uit de wereld helpen. In een artikel op haar website schrijft het over ‘tien hardnekkige misverstanden’.

Aanleiding van de consternatie over de kerksluitingen is een notitie van kardinaal Eijk waarin hij zijn visie ontvouwt over de toekomst van zijn bisdom. Die visie schreef hij op verzoek van bisdompriesters, die daarop in november al instemmend reageerden. Vervolgens werd het stuk in de advent op de diocesane website gepubliceerd. Dat veroorzaakte veel reuring.

In de opsomming van misverstanden legt het aartsbisdom bijvoorbeeld uit dat de kardinaal niet besluit welke kerkgebouwen dicht gaan, dat hij niet wil dat er slechts twintig kerken overblijven en dat het ook niet zijn wens is om tot een priesterkerk te komen. Het stuk schrijft verder dat aartsbisschop Eijk ‘geen profeet’ is.

‘Schismatiek’

Het aartsbisdom zet zich in het artikel af tegen de netwerkorganisatie Bezield Verband en diens voorzitter. “De organisatie noemt zichzelf ‘een antwoord op de brochure Kerk en Ambt van de Nederlandse dominicanen uit 2007. Mgr. De Korte zei in 2008 dat de auteurs de katholieke kerkorde op ontoelaatbare wijze hebben overschreden. Eén passage noemde mgr. De Korte zelfs ‘feitelijk schismatiek’.” Ook stelt het aartsbisdom vragen bij de katholiciteit van de voorzitter van Bezield Verband. “Voorzitter Ad de Groot noemde in een radio-interview op 18 februari 2015 de Eucharistieviering ‘een voorstelling. Ik zit ergens naar te kijken waar ik geen deel aan heb.’”