Aartsbisschop Léonard: een balans

Aartsbisschop André-Joseph Léonard van Mechelen-Brussel wordt over twee weken 75 jaar en zal dan, zoals voor een bisschop gebruikelijk is, zijn ontslag indienen. Hoofdredacteur Geert De Kerpel van Tertio maakt in een hoofdredactioneel commentaar de balans op. Léonard werd aanvankelijk beschouwd als een conservatieve scherpslijper. Het eerste bleek te kloppen, het tweede niet.

Zijn bestuur kenmerkte zich eerder door terughoudendheid: de gevreesde polarisatie kwam er niet. Naar de media toe was hij open: onlangs was op de Vlaamse televisie het programma ‘De kerkvorst en de ketter’ te zien waarin hij openhartig in gesprek ging met de atheïstische filosoof Etienne Vermeersch.

Geert De Kerpel pleit ervoor dat bij de keuze van de nieuwe aartsbisschop van Mechelen-Brussel meer rekening wordt gehouden met de lokale kerkgemeenschap in België. “En als die een naam oplevert waarrond consensus is gegroeid, wordt dan best zo’n breed gedragen advies deze keer wel gevolgd en dringt Rome niet zoals vijf jaar geleden eigengereid de eigen kandidaat op”.

In Tertio deze week een interview met aartsbisschop Léonard. Het blad is deze week integraal en gratis te lezen via deze link, met dank aan de stakende werknemers van de Belgische posterijen die distributie van de papieren Tertio bemoeilijken.

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)

Foto © Luc Gordts