Aboutaleb ontmoet joden, moslims en katholieken na Parijs

Burgemeester van Rotterdam, Achmed Aboutaleb, gaat na de terreuraanslag in Parijs in gesprek met moslims, katholieken en joden over de dialoog tussen de wereldgodsdiensten. Dat doet hij donderdag bij de Liberaal Joodse Gemeente in Rotterdam.

In een door velen geroemde speech riep Aboutaleb donderdag iedereen op de tolerante samenleving te verdedigen “om met mij voor te gaan in de strijd. Niet verdeeld, maar samen. Niet met wapens, maar met woorden. Niet met haat, maar met liefde.” De Rotterdamse burgemeester gaat donderdag in gesprek met onder meer de katholieke hulpbisschop Herman Woorts en de joodse docent Leo Mock.

De ontmoeting is extra actueel na de terreuraanslag, woensdag, op de satirische krant Charlie Hebdo door radicale moslims en de gijzeling, gisteren, in een joodse supermarkt in de Franse hoofdstad.

De bijeenkomst is in het kader van de Dag van het Jodendom. In 2015 is het vijftig jaar geleden dat de rooms-katholieke kerk Nostra aetate publiceerde. Deze baanbrekende verklaring gaat over de relatie tussen de verschillende wereldgodsdiensten. Nostra Aetate vormde vooral een positieve ommekeer in de verhouding tussen katholieken en joden. Bij die interreligieuze dialoog wil de kerk rond de jaarlijkse Dag van het Jodendom stilstaan. Nostra Aetate is zeer relevant in een tijd waar dialoog tussen atheïsten, agnosten en aanhangers van welke religie ook onder spanning staat.

Op de website van de Dag van het Jodendom is meer informatie te verkrijgen over de bijeenkomst. Omwille van de veiligheid is aanmelden vooraf nodig.

(foto: www.dagvanhetjodendom.nl)