Adieu RKK: Afscheid van een levensbeschouwelijke omroep

“Het is niets minder dan een culturele ramp, een spirituele catastrofe”, zegt oud-premier Dries van Agt in Adieu RKK, het programma waarmee RKK op 29 december afscheid neemt als kerkelijke zendgemachtigde bij de publieke omroep.

In de speciale uitzending wordt een vol uur teruggeblikt op zestig jaar RKK op radio en televisie. Van Kruispunt tot documentaires, van debatprogramma’s tot kloosterseries. Prominenten (onder wie Herman Finkers en Jan Marijnissen) en programmamakers kiezen hun favoriete fragmenten uit het enorme RKK-archief.

Zestig jaar RKK, een reis door de jaren: van zwart wit naar kleur. Van de eerste Kerstnachtmis op tv tot The Passion. Presentator Wilfred Kemp loodst de kijker door kilometers beeld en geluid en laat daarmee zien hoe de tijdgeest veranderde. Van het rijke Roomsche leven en het roemruchte Tweede Vaticaans Concilie naar een periode van secularisatie. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat mensen misschien wel meer dan ooit behoefte houden aan zingeving en spiritualiteit.

RKK volgde de ontwikkelingen in de Kerk, zowel in Rome als in eigen land. Van activiteiten in parochies tot witte rook in Rome. De huidige paus Franciscus dwingt met zijn sobere uitstraling veel respect af. Hij is er in geslaagd de harten van de gelovigen en sympathie van de ongelovigen voor zich te winnen. RKK eindigt op een moment dat de kerkvorst in Rome wordt gezien als de spirituele leider van de wereld.

Mediapriester Roderick Vonhögen ging achter de schermen een kijkje nemen bij de opnamen eergisteren en zette deze reportage op YouTube.

Adieu RKK, dinsdag 29 december om 16.05 uur bij het RKK op NPO 2.

(foto: RKK)