Adieu RKK? Deze programma’s blijven in 2016

Eind deze maand stopt de omroep RKK met uitzenden. Gelukkig blijven de meeste progamma’s gewoon bestaan. We geven je een overzicht van de programma’s die KRO-NCRV overneemt.

Kruispunt

Kruispunt is het actualiteitenprogramma van de omroep met nieuws over kerk en samenleving. De eerste radio-uitzending was te horen op 5 oktober 1963. Sinds 5 april 1992 wordt het ook op televisie uitgezonden. Uiteraard gaat Kruispunt ‘mee’ onder de vlag NPO Journalistiek. Presentatie: Wilfred Kemp.

Katholiek Nederland TV

Wekelijks programma met actuele zaken die spelen in de Rooms-Katholieke Kerk, op zowel regionaal als nationaal niveau en in het Vaticaan, maar bovenal laat het programma zien op welke wijze katholieken hun geloof beleven. Presentatie door mediapriester Roderick Vonhögen.

Eucharistieviering en geloofsgesprek

De eucharistievieringen komen uit alle delen van het land, uit alle bisdommen. RKK gaat het land in en kiest er bewust voor om iedere week de vitaliteit van geloof en kerk op meerdere plekken te laten zien. Voorafgaand aan de viering wordt er om 10.15 uur een spiritueel gesprek uitgezonden dat als context dient voor de eucharistieviering.

The Passion

De ‘christelijke kiloknaller’ The Passion, goed voor miljoenen kijkers op Witte Donderdag, blijft op de buis. Op 24 maart 2016 wordt het lijdensverhaal van Jezus op televisie gebracht, live vanaf het Eemplein in Amersfoort. Wie de hoofdrolspelers zijn wordt later bekend gemaakt.

Kerst met de Zandtovenaar

Bijzonder fraai en prijswinnend is De Zandtovenaar. In 2008 waren dat 13 afleveringen van kunstenaar Gert van der Vijver die levende zandschilderijen maakt op een verlichte glasplaat. Ook de Zandtovenaar keert terug op televisie.

Uitbreiding voor Wierook en Pepermunt

Eervol vernoemd naar het gelijknamige boek van Janneke Nijboer en Eric van den Berg startte in 2015 Wierook en Pepermunt op de radio als oecumenisch radiomanifest. Het radioprogramma krijgt een half uur meer en is vanaf 2 januari geprogrammeerd op beide avonden in het weekeinde. Presentatie: Wilfred Kemp en Annemiek Schrijver.

Echo van Eeuwigheid

Ook Antoine Bodar blijft. Echo van Eeuwigheid is een programma voor iedereen die geïnteresseerd is in klassieke muziek. De dag en het tijdstip van de uitzending nodigen uit om de luisteraar te laten genieten van religieuze muziek, die in de loop der eeuwen voor de zon- en feestdagen door het jaar gecomponeerd is.

Tijdens de opnamen van een slotprogramma van de omroep sprak KRO-baas Taco Rijssemus van ‘de renaissance van RKK’. En dat klopt: veel programma’s blijven gewoon doorgaan. De exacte programmering wordt waarschijnlijk eind december bekend.

(foto: RKK/fotograaf: Carmen Fernald)