Afscheid bisschop Wiertz volgende week live op tv en internet

Het afscheid van Mgr. Frans Wiertz als bisschop van Roermond wordt zaterdag 9 december door de regionale omroep L1 live op televisie uitgezonden. Ook de KRO streamt de viering op internet. Met een eucharistieviering in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond neemt bisschop Wiertz na ruim 24 jaar afscheid van het bisdom Roermond.

Bisschop Wiertz viert aankomende zaterdag 2 december zijn 75e verjaardag en heeft in oktober dit jaar zijn ontslag aangekondigd nadat hij deze had aangevraagd bij de paus, zoals bij bisschoppen gebruikelijk is. De Roermondse bisschop heeft al enige tijd last van zijn gezondheid.

Viering in de bisschopskerk

De viering in de Roermondse bisschopskerk begint zaterdag 9 december om 10.30 uur en wordt voorafgegaan door een korte processie. Hoofdcelebrant is kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht. Ook kardinaal Ad Simonis is bij de viering aanwezig. Verder is er een groot aantal andere Nederlandse bisschoppen en oud-bisschoppen aanwezig met wie mgr. Wiertz heeft samengewerkt, twee abte en bisschoppen uit het omringende buitenland

Namens de Nederlandse regering is staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aanwezig. Andere vertegenwoordigers van de wereldlijke overheid die de viering bijwonen, zijn gouverneur Theo Bovens en gedeputeerde Ger Koopmans van de provincie Limburg, enkele Kamerleden, oud-ministers en Europarlementariërs. Aan het einde van de mis zal gouverneur Bovens de bisschop toespreken.

Uitzending

De TV-uitze van de afscheidsviering begint om 10.00 uur met livebeelden van de processie naar de kathedraal. De uitzending is in Limburg te volgen op de zender L1 of voor Ziggo klanten op kanaal 713. De KRO zendt dezelfde beelden uit op de website www.kro.nl/katholiek. De hele viering wordt op zondag 10 december vanaf 9.00 uur door L1 herhaald en is ook op internet terug te kijken.

Overige activiteiten rond het afscheid

Een dag voor het afscheid van het bisdom neemt bisschop Wierts op vrijdag 8 december in kleine kring al afscheid van de priesters. Alle Limburgse priesters en oud-studenten van Rolduc zijn uitgenodigd. Eregast tijdens deze dag is bisschop Gerard de Korte van ’s-Hertogenbosch, die ook een feestrede zal houden. De Diesviering begint met een heilige mis om 10.30 uur in de abdijkerk van Rolduc in Kerkrade. Deze is voor iedereen toegankelijk. De rest van het programma is alleen voor genodigden.

Boek
Afgelopen week zijn bij gelegenheid van het afscheid van de bisschop twee boeken gepresenteerd: een bundeling columns van de bisschop (Hij is ons leven) en het interviewboek ‘Bisschop Frans Wiertz, missionair testament’, waarin de bisschop terugkijkt op zijn leven als priester en bisschop en een toekomstperspectief voor de kerk in Limburg schetst. U kunt op de titel van het boek klikken om deze te bestellen!