Amsterdamse kerk wordt Johan Cruijff basiliek

Nicolaasbasiliek Amsterdam (1900, Wikipedia)

Amsterdam krijgt een Johan Cruijff basiliek. Dat is vrijdag bekend gemaakt. Met de basiliek wil de katholieke kerk de vermaarde voetballer eren.

De Nicolaaskerk wordt omgedoopt tot Johan Cruijffbasiliek. Dat maakte parochiepriester Jim Schilder bekend. “Het is niet meer dan logisch dat de katholieke kerk de vermaarde voetballer eert”, aldus Schilder. “En dan is Amsterdam de plek om dat te doen.”

Het markante kerkgebouw schuin tegenover het centraal station in de hoofdstad leent zich uitermate goed voor een verering, vindt Schilder: “Veel mensen vinden onze basiliek imposant. Dat past bij de geweldige loopbaan van Johan Cruijff.”

Het besluit vindt veel instemming bij de Spaanstalige gemeenschap. In het parochiecentrum Casa Migrante wordt Cruijff bejubeld als ‘katholieke verlosser’.  Spaanssprekende expats en immigranten komen daar al jaren samen om wedstrijden van Barcelona te volgen.

In 2012 werd aan de Amsterdamse kerk plechtig de eretitel van basiliek toegekend. De parochie wil nu met het omdopen tot Johan Cruijff-basiliek het huidige Heilig Jaar een extra impuls geven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *