Andrea Riccardi: ‘Red Aleppo’

Opnieuw heeft Andrea Riccardi, stichter van de gemeenschap van Sant’Egidio, een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om de Syrische stad Aleppo te redden. Hij deed dat in Avvenire, het officiële tijdschrift van de Italiaanse bisschoppen. Het is een herhaling van zijn oproep uit 2014.

Sindsdien is er niets gebeurd met zijn oproep om de stad tot een neutrale zone te verklaren. “Aldus is Aleppo steeds verder verwoest, terwijl de bevolking is onderworpen aan een langdurige omsingeling en aan de wreedheid van de oorlog. Die waanzin gaat nog steeds door.”

Terwijl elders in Syrië een wankel bestand heerst, gaat de strijd in Aleppo door, zo constateert Riccardi, die de Verenigde Staten en Rusland oproept om een beslissende stap te zetten: “Het regime van Assad moet ophouden, als het nog van plan is een beetje geloofwaardigheid terug te winnen voor de ogen van de wereld.”

Ook paus Franciscus wees zondag, in zijn toespraak na het Regina Coeli, op de situatie in Aleppo die de levens eist van onschuldige slachtoffers, zelfs van kinderen, zieken en van hen die ten koste van grote opofferingen, hulp brengen aan hen die dat nodig hebben.

Bronnen: Crux en Radio Vaticana