Antoine Bodar: “Er is geen bewijs dat God niet bestaat.”

In het televisie-programma Business Class heeft priester Antoine Bodar laten zien dat wat hem betreft het glas half vol is. Op een uitspraak van presentator Harry Mens: “Er is geen bewijs dat God bestaat” reageerde Bodar bedachtzaam: “Er is geen bewijs dat God niet bestaat!”

“De liefde is iets onverklaarbaars”

De zakenwereld en het geloof, het blijft een interessante combinatie. Zo bleek maar weer bij de uitzending van Business Class. De priester is vaker te gast bij het televisie-programma en liet ook ditmaal weer van zich horen door de aanwezigheid van God centraal te stellen. Op de stelling van Harry Mens dat er geen bewijs is dat God bestaat, liet Bodar met verschillende argumenten horen dat er geen bewijs is dat God niet bestaat. “Kijk naar de lente die komen gaat, het ontstaan van het leven met alle beestjes. Kijk naar het onverklaarbare ontstaan van de liefde tussen mensen.” Dat zijn volgens Bodar allemaal tekenen van een aanwezige kracht die ons te boven gaat.

Business Class

Het is een traditie voor Antoine Bodar dat hij plaatsneemt bij de open haard van Harry Mens, om daar zijn kerstboodschap te delen. Ook dit jaar had Bodar weer een aantal standpunten, waaronder de plaats van religie in onze huidige maatschappij: “Ik zou graag willen dat er weer wat meer zichtbaarheid is van religie in onze maatschappij.”

‘In het hol van de leeuw’ haalde Bodar subtiel uit naar de welgestelden in onze maatschappij, de doelgroep van Harry Mens, waar het individualisme volgens Bodar een te grote rol speelt. Dit gegeven ziet Bodar in vele lagen van onze maatschappij, maar er is volgens hem bij velen wel een spirituele zoektocht. “Mensen zijn op zoek naar het spirituele, zingeving, het ietsisme en staan er veel minder bevooroordeeld in dan vroeger. Daarom maak ik me ook helemaal geen zorgen over de toekomst”, aldus Bodar. Met deze uitspraak liet Bodar zien het vertrouwen te hebben dat volgende generaties ook weer geïnspireerd zullen worden door de blijde boodschap.

Tot slot had Bodar een boodschap voor mensen die eenzaam zijn, mensen die weten dat dit hun laatste kerst zou kunnen zijn. Hen stak hij een hart onder de riem door ze te motiveren om contact te zoeken met anderen en volledig van deze kerst te genieten. “We weten dat het leven eindig is. Als je weet dat dit je laatste kerst is, geniet er juist nu extra van, van dit prachtige feest.”