Armenië verwacht steun van katholieke zijde

Afgelopen zondag zei paus Franciscus ondubbelzinnig dat honderd jaar geleden de Armeniërs slachtoffer zijn geweest van een volkerenmoord. Het leidde ertoe dat Turkije uit protest tegen deze uitspraak zijn ambassadeur terugriep.

In Tertio deze week een dossier over Armenië. Joris Delporte reisde naar het land waar op 24 april een grote herdenking plaatsvindt van de gebeurtenissen van een eeuw geleden. De Armeniërs verwachten dan opnieuw steunbetuigingen van katholieke zijde.

Al aan het einde van de negentiende eeuw kregen de christenen in het toenmalige Ottomaanse rijk de schuld van het verval van deze islamitische staat. De opvolger van het Ottomaanse rijk, het seculiere Turkije, heeft de volkerenmoord op de Armeniërs nooit als zodanig erkend.

Paus Benedictus XV protesteerde in 1915 openlijk tegen de Armeense genocide. De reactie hierop zou mede bepalend zijn voor de houding van Pius XII tijdens de Tweede Wereldoorlog: stilzwijgen in het openbaar, maar in het geheim hulp verlenen aan de joden omdat openlijk protest ondergrondse hulp onmogelijk zou maken. Uit Vaticaans archiefmateriaal, dat tijdens een onderzoek naar de volkerenmoord op de Armeniërs werd ontdekt, blijkt dat Eugenio Pacelli, de latere paus Pius XII, de Armeense kwestie nauwgezet volgde.

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)

Foto: De eeuwige vlam in het monument in de Armeense hoofdstad Jerevan voor alle slachtoffer van de Armenocide. © Joris Delporte