Benedictus XVI wil naam verwijderd van cover boek over celibaat

Emeritus paus Benedictus XVI

Het Franstalige boek van emeritus paus Benedictus XVI en kardinaal Sarah verschijnt morgen pas, maar doet nu al veel stof opwaaien. De schrijvers van het boek roepen op om – in alle gevallen – gehuwde priesters te weren uit de RKK. De vraag is alleen: wie heeft wat geschreven?

Insiders vroegen zich volgens het ND namelijk af in hoeverre het schrijverschap van Benedictus XVI serieus genomen moest worden vanwege zijn gezondheidstoestand: een slecht gezichtsvermogen en het niet in staat zijn om langer dan enkele minuten een gesprek te voeren. Er werd gesuggereerd dat Benedictus XVI gemanipuleerd was. Niet ondenkbaar, aangezien het juist Benedictus XVI was die gehuwde anglicaanse priesters toestemming gaf om over te stappen naar de RKK – zonder seksuele onthouding te hoeven beloven.

Dat er in ieder geval íets rammelt aan de (vermeende) bijdrage van Benedictus XVI is inmiddels wel duidelijk. Vaticaanwatcher Hendro Munsterman meldde vanmiddag op Twitter: ‘Paus Benedictus XVI heeft kardinaal Sarah gevraagd zijn naam van de cover van het boek over het priestercelibaat te verwijderen. Slechts de tekst die hij alleen schreef, mag onder die naam worden gepubliceerd.’

Bij de Amazonesynode van afgelopen jaar leek er een stap gezet te worden in de richting van het priesterschap voor gehuwde mannen in de uitzonderlijke situatie van geloofsgemeenschappen in zeer afgelegen gebieden. Het boek van emeritus paus Benedictus XVI en kardinaal Sarah ageert tegen de voor priesters ‘verwarrende’ vragen die nu steeds bij hun celibaat worden gesteld.

De Vaticaanse perschef Matteo Bruni heeft gisteren als reactie laten weten dat paus Franciscus ook niet van plan is om het de verplichting van het celibaat voor priesters op te heffen. Hij citeerde de eerdere uitspraak van paus Franciscus: ‘Ik geloof persoonlijk dat het celibaat een geschenk is voor de kerk (…) Ik ben het er niet mee eens om het facultatieve celibaat toe te staan.’