Bestaat God? Natuurwetenschappers antwoorden (niet)

‘Bestaat God? Kan de universiteit dit eens uitzoeken?’ Dit verzoek tot het verrichten van toegepast wetenschappelijk onderzoek kreeg de Groningse hoogleraar sterrenkunde Peter Barthel van de zevenjarige Anco Visser. Barthel gaf een uitvoerig antwoord. De laatste zin luidde: ‘Mijn antwoord op jouw vraag is dus nee, God bestaat niet als een persoon die ver weg in de hemel woont. Hij besta in hoe jij en ik leven.’ Dat Barthel te rade ging bij theologen als Carel ter Linden, Klaas Hendrikse en Harry Kuitert schemert in zijn antwoord door.

Zijn Leuvense collega Leen Decin zou op die vraag niet zo stellig hebben geantwoord. Ze is katholiek én natuurwetenschapper, maar ze houdt die zaken gescheiden. ‘Wetenschap dient niet om het bestaan van God te staven’, zegt ze in een interview deze week in Tertio.

Desalniettemin schuwt ze het debat over theologische zaken niet en heeft ze een uitgesproken mening over bijvoorbeeld het verplichte priestercelibaat. En verder vertelt ze over haar opvatting van het geloof, de invloed van het experimentele trefpunt voor jonge gelovigen hierop.

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *