Bisdom Roermond ‘promoot’ kerkelijke uitvaart

Het bisdom Roermond gaat promotiemateriaal verspreiden voor een kerkelijke uitvaart. Volgens het bisdom gaan veel mensen niet meer naar de kerk en kiezen hierdoor vanzelfsprekend niet voor een kerkelijke uitvaart. Dit kiezen ze echter ook voor hun overleden dierbaren, die nog wel naar de kerk gingen.  Rond Allerzielen op 2 november zal het bisdom aandacht vragen voor de kerkelijke uitvaart onder het motto: ‘Als katholieken afscheid nemen….’

‘Als katholieke afscheid nemen….’ de kerkelijke uitvaart

Met brochures, posters en teksten in parochiebladen wil het bisdom Roermond bekendheid geven aan de kerkelijke uitvaart en de liturgie. Daarnaast roept de campagne ook op om tijdig je wensen rondom je uitvaart vast te leggen. Volgens het bisdom maken parochies regelmatig mee dat mensen die hun leven lang naar de kerk uiteindelijk geen kerkelijke uitvaart kregen. Nabestaanden geven aan niets meer met het geloof te hebben en onthouden daarmee de overledenen een uitvaart in de kerk.

“De katholieke uitvaartliturgie is rijk aan symbolen met een diepgaande betekenis,” zegt vicaris Ed Smeets voor Liturgie en Kerkmuziek van het bisdom Roermond. “Bovendien benadrukken we in de kerk niet alleen het afscheid, maar wijzen we ook op ons geloof in de verrijzenis. Dat is een boodschap van troost en tegelijkertijd van hoop, precies waar mensen in een periode van rouw behoefte aan hebben.” Parochies merken echter dat mensen die minder vaak in de kerk komen, niet meer vertrouwd zijn met de betekenis van de kerkelijke rituelen en vooral om een persoonlijke afscheidsdienst vragen.

Pastorale wilsverklaring

Met de brochure en de poster wil Smeets mensen bewust maken van de mogelijkheden die een kerkelijke uitvaart biedt. “Ik kan me ook voorstellen dat mensen die graag een kerkelijke uitvaart willen, de brochure met hun kinderen of kleinkinderen bespreken en bij leven al duidelijk aangeven wat ze willen,” zegt Smeets. Om die reden zit achter in de brochure ook een zogeheten ‘Pastorale wilsverklaring’. Gelovigen kunnen daarmee duidelijk aangeven dat ze prijsstellen op een kerkelijke uitvaart.