Bisdom: Situatie Haagse asielzoekers ‘verre van ideaal’

“Het bisdom Rotterdam worstelt met de situatie van de asielzoekers in de Sacramentskerk in Den Haag.” Dat schrijft de persdienst van het bisdom in een verklaring op haar website. De verklaring komt in het verlengde van de EO-uitzending ‘Dit is de dag’ en berichten op Katholiek.nl en Kerkindenhaag.nl.

Zij benadrukt in gesprekken met de overheid het belang van de zorg voor de mensen, en zegt niet zonder die overheid te kunnen optreden. “Terecht wordt om aandacht gevraagd voor de situatie van de asielzoekers. Voor het bisdom Rotterdam staat daarbij vooral de veiligheid van de asielzoekers centraal. De zorg van het bisdom is dat de mensen veilig kunnen verblijven. Als maatschappelijk probleem vraagt de situatie van de asielzoekers ieders betrokkenheid.”

Het bisdom is echter “niet in de gelegenheid om in te gaan op uitnodigingen om het gebouw te betreden”. Daarmee zou het bisdom juridisch de bewoning accepteren, waar het er tot nu toe van uitging dat het kerkgebouw door de asielzoekers is gekraakt. “Toen het bisdom destijds contact wilde leggen met individuele asielzoekers, werd daar bezwaar tegen gemaakt door direct betrokkenen bij de groep. Contact met de asielzoekers zelf is daarom de afgelopen tijd niet opgebouwd,” aldus de persdienst.

Tot slot schrijft het bisdom dat een oplossing voor de groep mensen alleen kan worden gevonden “als de asielzoekers en betrokken partijen zich hiervoor gezamenlijk inzetten”. Het bisdom erkent dat de situatie “verre van ideaal” is. “Het perspectief voor de asielzoekers, voorbij de situatie in het kerkgebouw, vraagt de inzet van de gemeentelijke en landelijke overheid om tot menswaardig beleid te komen, met de ondersteuning die daarbij hoort.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *