Bisschop: Christenen én moslims Egypte slachtoffer

De koptisch-katholieke hulpbisschop van Alexandrië heeft bezwaar tegen berichten over vervolging van christenen in Egypte. Dat zei hij in een interview met Radio Vaticana. Volgens hem zijn zowel christenen als moslims slachtoffer van het geweld van de Moslimbroederschap. De koptisch-katholieke kerk (ongeveer 30.000 gelovigen) is een oosters-katholieke kerk binnen de rooms-katholieke kerk en niet te verwarren met de veel grotere koptische kerk in Egypte.

In Egypte is een revolutie aan de gang, waarbij de Egyptenaren zich met steun van het leger ontdoen van de dictatuur van de Moslimbroederschap, aldus de bisschop, die Amerika, Israël en Turkije beschuldigde van steun aan de Broederschap. Amerikanen en Europeanen begrijpen niets van de situatie in Egypte, zo vindt hij, en de exclusieve aandacht voor aanvallen op christenen zaait alleen maar verdeeldheid tussen de moslims en de christenen die zich tegen de Moslimbroederschap verzetten.

De uitspraken van de hulpbisschop over de ‘revolutie’ in Egypte, komen overeen met een verklaring die de koptisch-katholieke patriarch van Alexandrië gisteren uitgaf. Hierin sprak hij over terroristische aanvallen tegen kerken, scholen en staatsinstellingen en verklaarde hij zich solidair met ‘onze Egyptische broeders, christenen zowel als moslims’.

Ook sprak hij zijn steun uit voor de politie en het leger bij hun streven naar de ‘bescherming van het vaderland’. Hij dankte ook de ‘nobele moslims’ die hielpen kerken te beschermen. Ten slotte benadrukte hij dat het in Egypte niet gaat om een strijd tussen rivaliserende partijen, maar om een strijd van Egyptenaren tegen het terrorisme.

Zie ook rkk.nl en een overzicht van recente aanvallen op christenen in Egypte

1 Comment

  1. Jammer dat ook de Nederlandse politiek en media niet wat meer begrip hebben voor de meerderheid van het Egyptische volk en voor het leger. Morsi was bezig de jonge democratie omver te werpen compleet met Islamitische milities naast het leger, onderdrukking van minderheden, beknotting van vrijheden, enz. Democratie is meer dan democratisch gekozen worden.

Comments are closed.