Bisschop Wiertz: “Binnen enkele jaren ben ik waarschijnlijk blind”

Bisschop Wiertz vertelt in het televisieprogramma ‘Geloof en een Hoop Liefde’ openhartig zijn verhaal over het ouder worden. Zo zegt de bisschop in het programma dat hij “waarschijnlijk blind” wordt.

Op dinsdag 5 april ontmoet EO-presentator Herman Wegter bisschop Frans Wiertz, die op een bijzonder moment in zijn leven is aangekomen. Na bijna 25 jaar als bisschop gewerkt te hebben gaat hij volgend jaar met pensioen. Wiertz las graag romans, poëzie en boeken over de parlementaire geschiedenis, maar door oogaandoening is dat steeds lastiger voor hem.

Bisschop Wiertz: “Ik had me verheugd om na mijn pensioen meer te gaan lezen, maar dat lukt niet meer. Binnen enkele jaren ben ik waarschijnlijk blind. Ik probeer er niet teveel over te piekeren. Je koppelt langzaam los van dingen en dat hoort ook bij het ouder worden. Tot nu toe is dat nog niet lastig, want ik sta nog midden in het leven van alle dag.”

De ontmoeting inspireerde ook presentator Herman Wegter: “Bijzonder om te zien hoe de bisschop omgaat met zijn ouderdom en de gebreken die daarbij horen. Inspirerend als je, ook wanneer de confrontatie met je sterfelijkheid steeds reëler wordt, nog steeds met een dankbare glimlach door het leven kan gaan.”

‘Geloof en een Hoop Liefde’ is het EO-programma dat op zoek is naar authentieke dorpsverhalen, karakteristieke stadsgezichten en de rol van het christelijk geloof. Komende week is het programma in Roermond. Het interview met mgr. Wiertz wordt op dinsdag 5 april uitgezonden om 18.10 uur bij NPO 2.