Bisschoppen Oeganda steunen anti-homowet

De Oegandese kerken steunen de anti-homowet die president Museveni onlangs ondertekende. Dat schrijft het Britse blad The Tablet. De kerken, en ook de vertegenwoordigers van de moslims in het land, vinden dat de wet een eind zal maken aan het verspreiden, financieren en promoten van homoseksualiteit.

In een verklaring zeiden de geestelijke leiders in het land dat de heilige schriften “leren dat homoseksualiteit lesbische relaties deel uitmaken van de zwakte van de mens die op persoonlijk vlak moet worden behandeld boetedoening”. Tegelijkertijd zeggen de leiders dat ze homoseksuelen met respect, compassie en liefde zullen benaderen en dat ze tegen discriminatie zijn.

Dit laatste valt moeilijk te combineren met de wet die voorziet in levenslange gevangenisstraf voor ‘homoseksuele daden’.

De praktijk zal moeten uitwijzen of de nieuwe wet ook zal worden uitgevoerd. De achterliggende ideeën over homoseksualiteit worden breed gedragen in de Oegandese maatschappij. Ook onder katholieken: in een recent onderzoek bleek 99 % van hen tegen huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht is. Maar, aldus een commentaar van de BBC, ook de bestaande wetten tegen homoseksuelen werden in de praktijk niet uitgevoerd omdat bewijs voor overtreding niet te leveren is.

In de komende tijd zal moeten blijken of homoseksuelen in Oeganda inderdaad gespaard blijven voor discriminatie en vervolging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *