Paus Franciscus heeft volgens inwoners van Napels een geloofswonder voltrokken. Na een gepeperde preek liet hij het gestolde bloed van hun patroon Januarius vloeibaar worden. Franciscus bezocht Napels gisteren.
Januarius was bisschop van Benevento, een stad in de provincie Campania, met Napels als hoofdstad. De bisschop werd op 19 september in 305 onthoofd onder het gezag van keizer Diocletius. De immense volksdevotie van deze martelaar heeft met een reeks wonderen te maken. De legende gaat dat bisschop Severus de overblijfselen van Januarius kort na zijn dood overbracht van Agro Marciano in Toscane naar Napels. Op zijn reis zou hij Januarius’ vroedvrouw zijn tegengekomen, Eusebia, met de ampullen in haar handen. Het bloed daarin zou vloeibaar zijn geworden op vertoning van Januarius’ hoofd.
Volgens het stadsarchief is het eerste bloedwonder waargenomen tijdens de relikwieënverering op 17 augustus 1389. Sindsdien kan het zich drie maal per jaar voltrekken: op 19 september, 16 december en op zaterdag voorafgaand aan de eerste zondag van mei. De aartsbisschop overhandigt de relikwieën aan een priester, die ze kust. Wordt het bloed vloeibaar, dan raken de Napolitanen in feeststemming. Gebeurt er niets, dan zou de heilige het weleens slecht kunnen voorhebben met de stad of de priester in kwestie.
De laatste keer was het bloed vorig jaar september gaan stromen, onder de ogen van een geliefde parochiepriester. Maar de Napolitanen hadden het zwaar te verduren toen het voor Johannes Paulus II (1990) en Benedictus XVI (2007) geen koud kunstje bleek. Paus Pius IX ontving in 1848 wel applaus.
Gisteren mocht paus Franciscus zich ‘bewijzen’.
“Het bloed is vloeibaar geworden!”, verkondigde aartsbisschop Crescenzio Sepe: “Zichtbaar is onze heilige de paus goedgezind!”. Maar Franciscus, die de vaatjes nog eens goed voor z’n ogen schudde, nuanceerde: “Het is maar voor de helft vloeibaar! Kortom, we zullen stappen moeten zetten om nóg beter te worden. De heilige heeft het voor de helft goed met ons voor.”
Het kon de pret bij de gelovigen en vijfhonderd religieuzen niet drukken. Bijna droegen ze de paus op handen. De ernst die eerder had doorgeklonken in Franciscus’ preek had plaats gemaakt voor uitzinnige vreugde.
(Bronnen: chiesacattolica.it, osservatoreromano.it, zenit.org/it, newscattoliche.it)