Bloeiende Sant Egidio-gemeenschap viert 50 jaar

Zondag 22 april viert de christelijke lekengemeenschap Sant’Egidio zijn vijftigste verjaardag. Op het programma in Nederland staat een feestelijke conferentie met gevarieerde sprekers.

De Romeinse Andrea Riccardi was achttien, toen hij de parochianen van het kerkje Sant’ Egidio mobiliseerde om de armen in hun wijk Trastevere bij te staan. Zijn manifest was het evangelie, de levensopvatting van de eerste christelijke gemeenschappen zoals die in de Handelingen en Apostelen beschreven staan, en de spiritualiteit van Franciscus van Assisi.

Vijftig jaar later werken minstens 60.000 leden in ruim zeventig landen onder de vlag van Sant’ Egidio. Ook in Nederland komen leken samen voor gebed en het sluiten van vriendschappen met kwetsbaren. Dat doen helpers vanuit de overtuiging en houding dat de armen een rijkdom aan levenservaring, talenten en barmhartigheid delen.

Er bruist een Sant’ Egidio-gemeenschap in Amsterdam, Apeldoorn en Utrecht. Op wereldniveau verenigen de gemeenschappen zich voor dialoog met andere godsdiensten en voor verzoening bij conflicten.

Feest

Het vijftigjarig bestaan van Sant’Egidio wordt in Nederland gevierd met een conferentie, een eucharistieviering en een receptie. Voor het eerst in Nederland vertellen gevarieerde sprekers over de betekenis van de gemeenschap voor de kerk, stad en wereld. Onder andere Jan Hendriks (hulpbisschop Haarlem-Amsterdam), Peter Kranenburg (gemeenteraadslid Apeldoorn) en Bert Koenders (voormalig minister van Buitenlandse Zaken) houden het woord. Gespreksleider is Leo Fijen (presentator bij omroep KRO-NCRV).

Meer info, programma en opgave: http://www.santegidio.nl/