Br. Theo van Adrichem nieuwe minister-provinciaal van de franciscanen

Nieuw bestuur franciscanen

Het provinciaal kapittel van de Nederlandse minderbroeders franciscanen heeft Theo van Adrichem ofm (64) voor een periode van zes jaar gekozen als minister-provinciaal (overste). Met hem zullen br. Wim Pot ofm als vice-provinciaal (ook zes jaar), br. Piet Bots ofm, br. Ben Bolmer ofm, Jan van den Eijnden ofm en Jan ter Maat ofm als definitoren (voor drie jaar) het bestuur vormen.

Op het kapittel werd verder nagedacht over het beleid voor de komende drie jaar van de provincie. Belangrijke onderwerpen zullen daarin onder andere de verdere ontwikkeling van Stadsklooster San Damiano in ‘s-Hertogenbosch en de interne en externe communicatie zijn. De vier provincieprojecten (Franciscaans Jongerenwerk, Stadsklooster La Verna, Tijdschrift voor Verkondiging en het magazine en website ‘Franciscanen.nl‘) worden voortgezet. Het nieuwe bestuur zal zich over verdere nieuwe benoemingen en herverdeling van taken buigen.

Br. Theo van Adrichem ofm
Boerenzoon Theo Van Adrichem (28 oktober 1954, Rijswijk ZH) trad na zijn studie theologie in 1980 bij de franciscanen in. Hij woonde eerst in Rotterdam, waar hij werkte als pastoraal werker. Vervolgens volgde hij twee jaar in Belo Horizonte (Brazilië) een opleiding. Weer in Nederland werkte hij in de franciscaanse parochie te Delft. Zijn volgende woonplek werd Brussel. Hier was hij 3 jaar verantwoordelijke voor de vorming van nieuwe broeders. En hij was er verbonden aan de pastorale dienst van de Vlaamse pastoraal. In 2004 verruilde hij de Belgische hoofdstad voor de Nederlandse. In Amsterdam werkte hij bij het kerkelijk centrum “De Open Deur”. Hij voerde er gesprekken en begeleidde mensen, onder wie velen zonder verblijfsdocumenten. In 2012 werd hij priester gewijd. Sinds 2013 leeft hij in de communiteit Megen (NB), als gardiaan (huisoverste) en coördinator van het Franciscaans Jongerenwerk. Hij was deze zes jaar vice-provinciaal. Hij werkt mee aan studie- of bezinningsbijeenkomsten op het terrein van Bijbel en Franciscaanse spiritualiteit, vooral de schepping (de pauselijke encycliek ‘Laudato Si’) en interreligieuze ontmoeting.

Provinciaal kapittel
De minderbroeders franciscanen houden elke drie jaar een ‘provinciaal kapittel’. De broeders kiezen de leden uit hun midden. Het kapittel zet beleid uit en kiest nieuwe bestuursleden. Eén keer in de zes jaar worden ook de minister-provinciaal en de vice-provinciaal (zijn plaatsvervanger) gekozen. Dan wordt het kapittel geleid door een door het centrale bestuur in Rome aangewezen broeder van buiten, in dit geval de Duitse broeder Franz-Josef Kröger ofm.

Foto: Het nieuwe bestuur: definitoren Jan van den Eijnden, Jan ter Maat, minister-provinciaal Theo van Adrichem, vice-provinciaal Wim Pot en definitor Piet Bots. De vierde definitor, Ben Bolmer, ontbreekt op de foto.

Bron: www.franciscanen.nl