Caritas: hoop voor het Midden-Oosten

In Trouw vandaag een reportage uit Libanon waar Syrische vluchtelingen worden bedreigd door de lokale bevolking. Dat de bereidheid van de Libanezen om vluchtelingen op te nemen snel afneemt, wordt bevestigd door Paul Karam, voorzitter van Caritas Libanon. Libanon telt op dit moment 1,5 miljoen vluchtelingen op een bevolking van 4 miljoen.

Tijdens een topconferentie van Caritas Internationalis over het Midden-Oosten die van 15 tot 17 september in Rome werd gehouden wees Karam op de groeiende angst dat met de vluchtelingen ook de conflicten uit Syrië naar Libanon zullen komen.

De conferentie was bedoeld om een antwoord te formuleren op de crisis in het Midden-Oosten. ‘Caritas Internationalis zal op nationaal, regionaal en internationaal vlak oproepen tot een Midden-Oosten dat op staat voor alle religies, waar menselijke waardigheid en mensenrechten worden gerespecteerd en waar iedereen de vrijheid heeft om in vrede met zijn buren te leven’, zei Michel Roy, secretaris-generaal van Caritas.

Vertegenwoordigers uit het Midden-Oosten waarschuwden dat de humanitaire crisis in Syrië en Irak nog ernstiger zal worden als het conflict escaleert als gevolg van de levering van wapens door buitenlandse regeringen.

De conferentie besloot tot een plan dat zich richt op interreligieuze samenwerking, vredesopbouw in plaatselijke gemeenschappen, de versterking van nationale Caritas-organisaties en nauwere samenwerking met de Kerk en andere religieuze organisaties.

In Caritas Internationals werken wereldwijd 164 katholieke organisaties samen, waaronder Cordaid en Caritas België. Caritas is onder meer actief in Syrië en Irak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *