Vanaf vandaag zijn mee dan 2.600 hoge-resolutiefoto’s van de kunstvoorwerpen uit de vaste collectie van Museum Catharijneconvent toegevoegd aan de database van Wikipedia. Deze donatie maakt de afbeeldingen wereldwijd en kosteloos beschikbaar.
Kennis buiten de museumdeuren
Anouk Janssen, hoofd onderzoek van het nationaal museum voor christelijke kunst, cultuur en geschiedenis, benadrukt dat de kennis over de collectie niet stopt buiten de museumdeuren: ‘We hopen dat het publiek zijn kennis via Wikipedia gaat toevoegen aan de vele objecten die nu beschikbaar zijn gesteld.’ Om de collectie voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken is digitalisering al jaren een speerpunt in het beleid van Museum Catharijneconvent. Wikipedia is, als een van de best bezochte websites ter wereld, een partner bij uitstek om hierin een volgende stap te zetten. Ook beschikbare afbeeldingen die bij het museum worden aangevraagd worden vanaf heden kosteloos geleverd.
Voorbeelden
In de fotocollectie die op Wikipedia beschikbaar zijn gekomen, zijn onder meer portretten van Luther en Calvijn, de kromstaf van bisschop Zwijsen, beeltenissen van Willibrordus en veel liturgische voorwerpen, schilderijen en beeden.
Schrijfbijeenkomst
Om wikipedianen, geïnteresseerden en onderzoekers te stimuleren kennis over de collectie van het museum te ontsluiten en te delen, organiseert het museum het komende jaar diverse schrijfactiviteiten, ook wel ‘edit-a-thons’ genoemd, gericht op het bewerken en schrijven van artikelen op Wikipedia. Op 12 maart vindt de eerste schrijfbijeenkomst plaats. Meer informatie is te vinden via de website van het museum.
Wikimedia Nederland
Wikimedia Nederland stimuleert mensen en organisaties om zelf vrije licenties toe te passen en aan de Wikimedia-projecten bij te dragen. Zij licht het publiek voor over het concept van vrije kennis. Wikimedia Nederland draagt uit dat vrije kennis en vrije licenties succesvol kunnen worden toegepast en een waardevolle bijdrage aan de samenleving zijn. De vrije encyclopedie Wikipedia neemt daarbij een centrale plaats in.
Een overzicht van beschikbaar fotomateriaal is te zien op Wikimedia Commons.
(foto: Berouwvolle David kiest uit drie plagen / Catharijneconvent/Wikimedia/CC0)