Christenen hebben wereldwijd in toenemende mate te maken met vervolging vanwege hun geloof. Dat blijkt uit de Ranglijst Christenvervolging 2015 van Open Doors, een organisatie die wereldwijd hulp biedt aan vervolgde christenen. Voor het eerst ziet de organisatie een toename in zowel Azië, het Midden-Oosten én Afrika.
De vrijheid voor christenen staat al een aantal jaren duidelijk onder druk. In het afgelopen jaar constateerde Open Doors een wereldomvattende trend: in zowel Latijns-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië was in 2014 sprake van een ingrijpende verslechtering. ‘Iedereen is zich wel bewust van de gebeurtenissen in Irak en Syrië’, zegt directeur Ruud Kraan. ‘Maar helaas is het veel minder bekend dat de situatie in Afrika net zo snel verslechtert. De gebeurtenissen in het Midden-Oosten lijken als voorbeeld te fungeren voor groepen in Nigeria, Kenia en omringende landen. De mate van vervolging in Somalië begint die van Noord-Korea te benaderen.’
Vervolging groeit in Afrika
Nergens ter wereld neemt christenvervolging zo sterk toe als in Afrika. Geen ander land maakte zo’n sterke verheviging van vervolging mee als Kenia. Acht van de twaalf landen met de grootste toename van vervolging liggen in Afrika.
Omslag in het Midden-Oosten
Het Midden-Oosten maakt een ongekende omslag door. Christenen in Irak en Syrië zijn massaal op de vlucht, en de aanwezigheid van IS-strijders heeft een grote impact op het dagelijks leven van christenen in het Midden-Oosten. Niet eerder waren zoveel christenen in het Midden-Oosten van huis en haard verdreven als in 2014. Vanwege de burgeroorlog vertrok sinds 2011 ruim 40% van alle christenen uit Syrië: van de 1,8 miljoen Syriërs zijn er naar schatting nog 1,1 miljoen in het land zelf. Naast Syrië ontstond er ook in Irak een nieuwe uittocht van christenen, na de inval van IS (Islamitische staat, voorheen ISIS). Nagenoeg de gehele christelijke gemeenschap is vertrokken uit Mosul en de omliggende Vlakte van Nineve, tot voor kort het centrum van christenen in Irak. Zeker 140.000 van hen trokken naar de Koerdische regio of naar het buitenland.
Terugslag in Azië
De vrijheid voor christenen in het oosten van Azië nam de afgelopen jaren beperkt toe, maar die trend keerde in 2014. In veel landen versterkt de overheid haar ideologische grip op de maatschappij. Daarnaast lijken veel samenlevingen in beweging: de terugkeer van Jihadstrijders uit het Midden-Oosten verhoogt de spanning in deze vanouds relatief tolerante regio. Noord-Korea is nog steeds het land waar christenen het zwaarst worden vervolgd. Op de Ranglijst Christenvervolging staan 12 landen uit Oost-Azië; in alle landen verslechterde de situatie voor christenen, met uitzondering van Laos en Sri-Lanka. Christenen in China, India en Maleisië ervoeren zelfs een aanzienlijke toename van vervolging. In veel van deze landen is sprake van een significante, zichtbare christelijke aanwezigheid.
Morgenochtend wordt de complete ranglijst met alle details op de website van Open Doors gepubliceerd.
(bron: Open Doors; foto: Sam Gewinski/CC BY-NC-SA 2.0)