Communie mag volgens Paus Franciscus zowel op de hand als op de tong

Communie

In navolging op het statement van Kardinaal Sarah begin deze maand over het ontvangen van de communie op de hand, heeft Paus Franciscus nu ook een standpunt hierover ingenomen. Tijdens zijn wekelijkse catechese gaf Franciscus aan dat er geen voorkeur is voor het ontvangen de communie op de hand of op de tong.

Uitspraken Kardinaal Sarah

De paus had na de uitspraken van Robert Sarah een gesprek met de kardinaal, wiens uitspraken voor veel opruiing zorgde. Volgens Sarah moesten gelovigen de communie weer op ‘de tong’ ontvangen en was het ontvangen van de communie op de hand het werk van de duivel. Nu heeft dus ook Franciscus een stelling ingenomen door te bevestigen dat gelovigen de communie mogen ontvangen ‘zoals zij dat wensen’.

Communie ontvangen

Katholieken mogen volgens Franciscus de communie zowel op de tong als op de hand ontvangen, staand of knielend, volgens de regels van de desbetreffende lokale bisschoppenconferentie. Het verschilt dan ook in veel landen hoe gelovigen het Allerheiligste ontvangen. In Nederland ontvangen de meeste gelovigen de communie op de hand.

Bron: Nederlands Dagblad / Hendro Munsterman