Conservatieve katholieken willen Zwarte Piet redden

De zeer conservatief-katholieke stichting Civitas Christiana wil verzet plegen en Zwarte Piet beschermen tegen vernieuwers van de Sinterklaastraditie. Dat schrijft campagnedirecteur Hugo Bos in een open brief aan de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan.

“Een kleine groep zeurpieten is van plan Piet stap voor stap te veranderen. Uiteindelijk zal dit neerkomen op het verdwijnen van Zwarte Piet zoals u en ik hem uit onze kindertijd kennen. Wat u en ik hebben ontvangen hebben van onze ouders, wordt onze kinderen en kleinkinderen voor eeuwig afgenomen”, aldus Bos. “Moet nu het hele land het roer omgooien omwille van een kleine minderheid die zich vergist? In de praktijk zal dit betekenen, dat u straks strafbaar bent als u als Zwarte Piet optreedt of anderen als Zwarte Piet optreden laat” aldus de campagnedirecteur.

Cultuurschatten verdwijnen

Met het verdwijnen van Zwarte Piet gaat belangrijk cultuurgoed verloren, vindt Bos. “Als Zwarte Piet is verbannen, zullen andere cultuurschatten volgen. Vanuit een globalistische ideologie wil men alle onderscheidende kenmerken van de verschillende plaatselijke culturen uitvlakken.”

Civitas Christiana

De stichting Civitas Christiana stelt zich ten doel de christelijke beschaving te verdedigen. Het opkomen voor Zwarte Piet is de eerste campagne van de eerder dit jaar opgerichte stichting. Op de campagnewebsite zwartepiet2014.nl kunnen mensen geld doneren aan Civitas Christiana. “U moet weten dat wij in onze inzet om Zwarte Piet te behouden geheel afhankelijk zijn van giften van private personen. Er zijn geen grote, rijke sponsoren of instellingen die ons ondersteunen. Om deze petitie naar nog meer mensen te verspreiden, en om eventuele vervolgacties te ondernemen, zijn wij volledig aangewezen op uw steun.” Daarmee lijkt de Pieten-campagne vooral bedoeld om geld in te zamelen.

Bos wilde geen toelichting geven op de campagne. “Ik praat met onze donateurs, niet met de pers,” liet hij eerder een journalist van Het Parool weten.